„Advento vainiko šviesa ir šiluma“ – Advento vainikų dirbtuvės Jauniūnų filiale

Gruodžio 1 d. bibliotekininkė Danutė Jaglinska pakvietė skaitytojas į edukacines dirbtuves, kuriose jos susipažino su Advento vainiko atsiradimo istorija ir papročiais bei pačios pynė adventinius vainikus.

Advento vainikų dirbtuves vedė aktyvi ir ilgametė bibliotekos skaitytoja Valerija Gotovtienė.

Nuo senų laikų Advento vainikas yra apskritimo formos. Apskritimas yra amžinumo ir vienybės ženklas. Kaip ir žiedas, taip ir vainikas yra ištikimybės ženklas. Dėl šios reikšmės Advento vainikas turi išlaikyti savo apskritimo formą ir netapti įprastomis džiovintų gėlių kompozicijomis. Vainikas yra ir karaliavimo bei pergalės ženklas. Jame naudojamos keturios žvakės simbolizuoja keturias Advento savaites. Vienos po kitos žvakių uždegimas reiškia artėjimą prie Jėzaus gimimo, augančią šviesos pergalę prieš tamsą. Visada žaliuojančios eglės arba pušies šakos, kuriomis vainikas puošiamas, išreiškia viltį ir nesibaigiantį amžiną gyvenimą.

Skaitytoja Valerija kartu su bibliotekos lankytojomis ėmėsi vainiko pynimo. Pastaraisiais metais žmonija stengiasi atsigręžti į natūralumą, ekologiją, tvarų vartojimą, sveiką gyvenseną bei aplinkos saugojimą. Vainiko pynimui panaudotos natūralios, gamtoje surinktos medžiagos: pušies, kadagio, tujos, eglės, kėnio šakelės, eglių ir pušų kankorėžiai, įvairios uogytės, medžių žievė ir sudžiovinti rožių žiedai.

Advento vainikų dirbtuvės susirinkusioms skaitytojoms padovanojo pačias geriausias emocijas, šventinę nuotaiką, ramybę ir bendrystę. Nupinti vainikai džiugino akis bei širdis. Šiuo Advento laikotarpiu jie papuoš namus, nešdami šviesą ir šilumą.