Vytauto V. Landsbergio 60-mečio minėjimo renginys

„Kartais tos knygos ar jų tęsiniai buvo tartum neišnešioti vaikai,

todėl jas tekdavo dėti į inkubatorių ir dar palaikyti, pataisyti, pagerinti…“

Vytautas. V. Landsbergis

 

Gegužės 25-ąją daugybės vaikų mylimas rašytojas bei filmų režisierius Vytautas V. Landsbergis pasitiko 60-ies metų jubiliejų. Minint šį gražų rašytojo nueitą gyvenimo kelią, Širvintų rajono savivaldybės Igno Šeiniaus viešosios bibliotekos Jauniūnų filiale vyko renginys ir paroda.

Vytautas V. Landsbergis (g. 1962) – lietuvių rašytojas, bardas, kino režisierius, dramaturgas, visuomenės veikėjas, poetas. Jis buvo įvertintas ne vienu Lietuvos kultūros apdovanojimu. 2007 m. Baltijos valstybių teatrų festivalyje Panevėžyje Vytautas V. Landsbergis pripažintas geriausiu režisieriumi. Tais pačiais metais jam įteiktas Riterio kryžius „Už nuopelnus Lietuvai“, o 2009 m. tapo LR Vyriausybės kultūros ir meno premijos laureatu.

Vaikystėje norėjęs dirbti Kauno zoologijos sodo direktoriumi, Vytautas V. Landsbergis krimto kino režisūros mokslus Gruzijoje, o vėliau – pas Joną Meką (JAV). Jau tada atradęs potraukį poezijai (o ypač Marcelijui Martinaičiui), rašytojas ir toliau nepraranda kūrybinės energijos bei smalsumo, nenumaldomo gebėjimo stebėtis ir žavėtis viskuo, kas jį supa. Įvairialypėje jo literatūroje galima atrasti ir absurdo, ir humoro, ir dvasingumo. Pasak Vytauto V. Landsbergio „Lietuvoje mes esame pamiršę, kaip gera išsikalbėti, išsipasakoti, drauge išsidainuoti, taip pat ir pasidalinti savo liūdesiu, baime, nežinojimu, savo džiaugsmais, viltimi bei nuostaba“. Rašytojo knygos mėgstamos ir laukiamos net tik vaikų, nuotaikingi knygelių tekstai patinka ir suaugusiems. Rašytojas kelia realias problemas ir per personažų patirtį moko jas spręsti, o moralą ir apmąstymus palieka mažam ir dideliam skaitytojui.

Renginio metu susipažinta su visų jau pamėgtais Vytauto V. Landsbergio kūriniais: „Obuolių pasakos“, „Pelytė Zita“, „Arklio Dominyko meilė“, „Erelio sakmė“, „Rudnosiuko istorijos“ ir daugeliu kitų šmaikščių, pamokančių, įdomių istorijų vaikams. Susirinkę vaikai garsiai skaitė pasakas vieni kitiems, kartu su personažais juokėsi, pasidalindami dialogais. Vėliau vaikai buvo pakviesti kurti ir dekoruoti pačių sukurtus obuoliukus. Darbas virte virė: miklūs maži piršteliai greitai ir kūrybingai dekoravo obuoliukus, kurie vieningai „sugulė“ į bendrą piešinį – ant medžio šakos. Vaikai taip pat kūrė knygų skirtukus. Žaismingi ir smagūs, Vytauto V. Landsbergio kūrybos įkvėpti ir pačių vaikų padaryti knygų skirtukai – didelis džiaugsmas vaikui ir graži dovana draugui.

Besibaigiant renginiui ir džiaugiantis žaisminga bei jautria rašytojo kūryba, vaikai linkėjo rašytojui sukurti dar daug pasakų, kurios nuskraidintų į neregėtus kraštus, o pasakų personažai taptų geriausiais draugais.

Jauniūnų filialo vyr. bibliotekininkė Danutė Jaglinska