Liaudies dainose atgyja gyvenimai…

Birželio 2-osios popietę Širvintų Igno Šeiniaus viešojoje bibliotekoje rinkosi Širvintų krašto žmonės, folkloro mėgėjai, Meno mokyklos mokiniai į 2021 metais parengto bei išleisto leidinio „NAMOPI. Palangos, Navininkų, Dusmenų ir kitose vietovėse XX a. I pusėje užrašytos liaudies dainos“ pristatymo koncertą.

Faksimilinį autentiškų liaudies dainų leidinį pristatyti ir jame publikuotas dainas padainuoti atvyko muzikinio folkloro atlikėjos Milda Morkūnaitė, Adelė Vaiginytė bei šio leidinio sudarytoja etnomuzikologė Emilija Vaiginytė.

Renginio metu buvo pristatytas autentiškas kultūros paveldo pavyzdys, nes šiame dainyne yra kompozitoriaus Juozo Tallat-Kelpšos (1889-1949) XX a. I pusėje surinktų liaudies dainų rankraščiai, kuriuos antram gyvenimui prikėlė jaunosios atlikėjos, savo šiltais balsais sugebėjusios pasiekti žiūrovų širdis.

Išsamiai „NAMOPI. Palangos, Navininkų, Dusmenų ir kitose vietovėse XX a. I pusėje užrašytos liaudies dainos“ leidinio atsiradimo istoriją pristatė etnomuzikologė, Lietuvos literatūros ir meno archyvo vyresnioji archyvarė Emilija Vaiginytė. Iš viso kompozitorius Juozas Tallat-Kelpša yra surinkęs per 700 dainų, kurių  rankraščiai ilgainiui pateko į skirtingas atminties institucijas. Šiame faksimilinio pobūdžio pristatytame  leidinyje yra publikuojamos 54 įvairių žanrų autentiškos liaudies dainos iš Palangos, Navininkų kaimo (Punsko parapijos), Dusmenų  ir kitų vietovių. Visi šie rankraščiai yra saugomi Lietuvos literatūros ir meno archyve ir iki leidinio pasirodymo nebuvo publikuoti liaudies dainų rinkiniuose.

Išsamiai „NAMOPI. Palangos, Navininkų, Dusmenų ir kitose vietovėse XX a. I pusėje užrašytos liaudies dainos“ leidinio atsiradimo istoriją pristatė etnomuzikologė, Lietuvos literatūros ir meno archyvo vyresnioji archyvarė Emilija Vaiginytė. Ji pasakojo apie dainyno pirmąjį įsivaizdavimą, rankraščių paieškas bei jų skaitymą, nueitą kelią iki leidinio išleidimo, apie koncertus, kuriuos paskatino atrasti rankraščiai ir noras jais pasidalinti su kultūros puoselėtojais. Leidinio sudarytoja kiekvienam žiūrovui suteikė progą dainyną apžiūrėti iš arčiau ir vieną egzempliorių padovanojo mūsų bibliotekai.

Jaunosios muzikinio folkloro atlikėjos pasiekė žiūrovų širdis. Susirinkę renginio svečiai merginoms negailėjo gražių ir motyvuojančių žodžių bei dėkojo už jaukiai praleistą laiką drauge. Padėkos žodį už puikų vakarą tarė bibliotekos direktorė Vaiva Daugėlienė bei įteikė Savivaldybės dovanėles.

Džiugu, kad yra tokių puikių, talentingų ir nuoširdžių žmonių kaip mūsų jaunosios viešnios, kurių atliekamose dainose atgyja gyvenimai.

Vyresn. bibliotekininkė Aistė Palinauskienė