Jurgai Ivanauskaitei atminti: spaudinių paroda „Ieškant meilės, tikėjimo ir vilties“

Pirmasis pasveikinimas –
Saulė…
Antrasis – žydinti medetka.
Lapkričio viduryje –
Ar ne stebuklas?“

Jurga Ivanauskaitė. „Gimtadienis“

Minint rašytojos, lietuvių dramaturgės, prozininkės, eseistės bei poetės, dailininkės, keliautojos, Nacionalinės premijos laureatės Jurgos Ivanauskaitės gimimo metines, kuriai šiemet būtų sukakę 60 metų, lapkričio 18 d. Širvintų Igno Šeiniaus viešosios bibliotekos Zibalų filiale vyko literatūrinė popietė „Ieškant meilės, tikėjimo ir vilties“, skirta kūrėjai atminti.

Jurga Ivanauskaitė (1961- 2007) – išleido septynis romanus, pasakų vaikams, kelionių trilogiją apie Himalajus, eseistikos ir publicistikos rinkinį, pokalbių knygą, du eilėraščių rinkinius. Ji rašyti pradėjo anksti – dar mokykloje. O 1985-aisiais, baigus grafikos studijas Vilniaus dailės akademijoje, mokslų baigimą pažymėjo ir kitas ypatingas pasiekimas: novelių rinkinio „Pakalnučių metai“ pirmoji laida. „Taigi, kaip duris mes vadiname „įėjimu“ iš lauko ir „išėjimu“ iš vidaus, lygiai toks gyvenimo ir mirties santykis“, – savo debiutiniame novelių rinkinyje rašė Jurga. Po trejų metų, kai ją priėmė į Lietuvos rašytojų sąjungą, ji išleido dar vieną knygą – savo pirmąjį romaną „Mėnulio vaikai“, o 1989-aisiais novelių ir apsakymų rinkinį „Kaip užsiauginti baimę“. Jurga Ivanauskaitė rašė ne tik suaugusiesiems, jos knygos, mėgstamos tiek paauglių, tiek vyresnių skaitytojų, tačiau autorė kūrė ir vaikams. Pačios iliustruota „Stebuklinga spanguolė“ buvo išleista 1991-aisiais. Dar vieną pasaką Jurga parašė ir iliustravo 2004-aisiais, mažiesiems skaitytojams pristatydama marsiečio laimės paieškas knygelėje „Kaip Marsis Žemėje laimės ieškojo“.  1993-aisiais pasirodęs romanas „Ragana ir lietus“ šokiravo visą Lietuvą. Jurga Ivanauskaitė – išskirtinė asmenybė, kuri buvo be galo reikli sau, daug tyrinėjo gyvenimo ir mirties santykį, domėjosi Tolimųjų Rytų religija bei kultūra, daug keliavo ir kaip rašytoja pasižymėjo atvira  bei drąsia jausmų raiška. „Niekas taip neatpalaiduoja ir neišlaisvina žmogaus kaip kelionė, išsiveržimas iš senos aplinkos ir naujų vietų magija“, – teigė J.Ivanauskaitė, rašydama apie savo įdomius kelionių potyrius.

Jurga Ivanauskaitė iki šiol yra viena skaitomiausių ir įdomiausių mūsų rašytojų. Jos knygos „Mėnulio vaikai“, „Pakalnučių metai“, „Raganų lietus“, „Placebas“, „Sapnų nublokšti“, „Viršvalandžiai“, kuri išleista po mirties, atskleidžia visiškai naują kartą. „Kūryba, kaip ir meilė arba tikėjimas, man yra viena iš pačių intymiausių temų. Visos šios trys sritys neturi jokių apibrėžtų taisyklių, todėl ir kūryboje, ir meilėje, ir tikėjime žmogus visada lieka savotišku naujoku“,  – sakė rašytoja.  Įdomus, kūrybiškas, šviesus, vingiuotas, dygliuotas, sunkus, netgi juodas – toks tas Jurgos gyvenimo kelias, kuriuo ji ėjo atvira širdimi. Jei kuo žavėjosi ar mylėjo – tai iš visos širdies, jei kūrė – nesustodama, nenuilsdama.

 Ji užėmė savo vietą lietuvių literatūros istorijoje, skaitytojų širdyse ir jų atmintyje. Jurgos Ivanauskaitės vardo premija įsteigta ir teikiama nuo 2008 metų. Nuo 2020 m. premiją steigia ir teikia leidykla „Tyto alba“. Renginio metu skaitytojai žiūrėjo filmą apie Jurgą sukurtą režisierės Agnės Marcinkevičiūtės „Šokis dykumoje“, o kartu su visais iš nuotraukos šypsojosi pati rašytoja.

Bibliotekoje eksponuojama Jurgos Ivanauskaitės literatūrinė paroda „Prisiminkime Jurgą Ivanauskaitę“, skirta 60 -osioms gimimo metinėms ir rašytojos kūrybai prisiminti.

                                                                                      Anciūnų filialo vyr. bibliotekininkė Rita Makauskienė