Edukacija „Kaip gimsta knyga“ su dailininke Inga Dagile  

Pandemijos laikotarpiu, kai viską sukaustė karantinas, atsirado galimybė ir poreikis pasitelkti šiuolaikines technologijas ir dalį veiklų perkelti į nuotolines erdves.

Visą savaitę Širvintų rajono  Igno Šeiniaus viešoji biblioteka vykdė nuotolinius susitikimus su dailininke, knygų iliustruotoja Inga Dagile.

Inga Dagilė yra iliustravusi 8 knygas: „Svajonių kalnas“, „Drambliai ėjo į svečius“, „Keturios paslaptys, kaip pažinti raides ir natas“, „Raidžių namučiai“, „Istorijos skanėstai“, „Mano tėtis rašo knygą“, „Akmenėlis“, „Kas kaip miega“.

– Knygos mane supo nuo pat mažų dienų. Pamenu, svetainėje per visą sieną buvo sekcija, kurios lentynose kartais net dviem eilėm stovėjo surikiuotos tėvų knygos. Būdavo, užsibūnu ties viena lentyna ir skaitau iš eilės autorių vardus ir pavardes, knygų pavadinimus. Kai kurie tokie keisti ir įdomūs atrodė: Čingizas Aitmatovas, Viktoras Hugo, Čarlzas Dikensas, Jaroslavas Hašekas ir kiti. Svarstydavau, kas jiems tokius keistus, didingai skambančius vardus sugalvojo, iš kurios jie šalies, kokią istoriją slepia knygos pavadinimas? Tėvų knygos atrodė labai paslaptingos. Vėliau vienas jau gerokai paaugus perskaičiau, kitas taip ir palikau atsiminimuose sekcijos lentynose nuskaitytais vardais ir pavadinimais, – dalijasi prisiminimais dailininkė.

Ji parengė ir pravedė 4 nuotolinius edukacinius užsiėmimus Širvintų pradinės mokyklos 3a, 3b, 3c, ir 4c klasių mokiniams. Vaikai susipažino su knygos gimimo istorija, pabuvojo dailininkės dirbtuvėse, leidykloje. Šis edukacinis  užsiėmimas vadinosi „Kaip gimsta knyga“. Iš tiesų, palyginus su prieš šimtmečius naudota Johano Gutenbergo leidyba, šis knygos gimimas atrodo toks trumpas ir paprastas, tačiau taip yra tik žiūrint iš šalies. Šiandien tai daro daugybės žmonių komanda, o tai įmanoma tik dėl šiuolaikinės spaustuvės mechanizmų ir mašinų. Todėl dabar  knyga gali mus pasiekti ir per 3- 4 mėnesius.

Mokinukai susidomėję klausėsi, o pabaigoje drąsiai uždavinėjo klausimus, į kuriuos dailininkė išsamiai atsakinėjo.

Štai keletas iš jų: kas įkvepia  kūrybai, kodėl  patinka iliustruoti vaikams. Dailininkė atsakė, kad kūrybai ją įkvepia vaikai, gyvūnai ir gamta. O vaikams jai patinka iliustruoti, nes tuomet ji jaučiasi laiminga. Taip pat ji jaučiasi laiminga, kad gali bendrauti su vaikais, sužinoti jų nuomonę, norus ir pageidavimus.

Džiaugiamės gražiu bendradarbiavimu su Širvintų pradine mokykla, dėkojame mokytojoms Daliai Vinslauskienei, Nijolei Miliauskaitei, Svetlanai Paliukėnienei, Živilei Lisauskienei ir mokiniams,  kad šie susitikimai vyko sklandžiai, pasitelkiant informacines technologijas.

Susitikimas vyko Igno Šeiniaus viešajai bibliotekai vykdant projektą „Interaktyvi pažintis su knygos kūrėjais“, kurį finansuoja Lietuvos kultūros taryba ir LR kultūros ministerija.

Dalia Taparauskienė, Širvintų viešosios bibliotekos projektų vadovė