Kultūrinė pradinukų išvyka

Ankstų rudens rytą Musninkų Alfonso Petrulio gimnazijos ketvirtokai su auklėtoja Asta Jurkevičiene išvyko į Vilnių. Atvykus į Lietuvos teatro, kino ir muzikos muziejų dalyvius sutiko edukatorė Daiva Krutulienė. Ji edukacinio užsiėmimo metu papasakojo daug įdomių dalykų apie teatrą. Smalsu buvo pamatyti lėles kaukes arba lėles, kurioms valdyti reikia dviejų aktorių. Daiva Krutulienė parodė širmą, kuri naudojama spektakliuose, butaforinę spintą ir skrynią. Papasakojo apie lėlių rūšis: jei teatro lėlės laikomos iš viršaus yra marionetės, jei iš apačios ar šono – lazdelinės.  Jeigu lėlė valdoma iš vidaus – rankinė. Senė ragana (šią lėlę valdo du aktoriai) iš pasakos apie Nykštuką Nosį sveikino vaikus ir labai norėjo su jais pabendrauti. Edukatorė pasekė Brolių Grimų pasaką „Erškėtrožė“, o vėliau mokiniai pasiskirstė vaidmenimis. Visi pabuvo aktoriais ir suvaidino pasaką.

Iš senoviškos skrynios, išpieštos simboliais, buvo išimtos tvoros, medis, namelis, vieversėlis, mergaitė. Tokia skrynia buvo naudojama gastrolėse. Pateikiant kiekvieną eksponatą, edukatorė uždavė klausimus, skatinančius galvoti, pvz. kodėl vieversėlis iš pasakos „Dainuojantis ir šokantis mergaitės vieversėlis“ yra didesnis už visus herojus. O atsakymas nesunkus:  vieversėlis ir mergaitė spektaklyje yra pagrindiniai veikėjai.

Vilniaus apskrities Adomo Mickevičiaus viešojoje bibliotekoje vaikams darbuotoja Edita Sėdaitytė parodė bibliotekos erdves: įspūdingas parodų ir renginių sales, retų leidinių skaityklą, vaikų ir suaugusiųjų skyrius, mediateką, vaizdų palėpę. Teko pereiti tunelį, kur gyvena paslaptingas bibliotekos augintinis. Ši biblioteka mini savo 70-metį, todėl įsikūrimo istorijos klausytis buvo labai įdomu. Kažkada bibliotekos patalpos priklausė grafams Tiškevičiams. Ten yra išlikę tų laikų sienų ir lubų architektūra. Visi vaikai šioje bibliotekoje lankėsi pirmą kartą.

Išvyka organizuota, vykdant projektą „Ieškoti, pažinti, pamėgti“, kurį finansuoja Lietuvos kultūros taryba, LR Kultūros ministerija, Širvintų rajono savivaldybė.

Daugiau nuotraukų rasite čia

Ugnė Trumpickaitė