Popietė „Keliaujanti literatūrinė vaistinė – psichologas jūsų bibliotekoje“

Spalio 5 dieną Igno Šeiniaus viešojoje bibliotekoje vyko popietė ,,Keliaujanti literatūrinė vaistinė – psichologas jūsų bibliotekoje“. Svečiavosi psichologės – psichoterapeutės Ivona Staškevičienė ir Agnė Jurgaitytė – Avižinienė. Kalbėjomės apie knygų klubus, skaitymą, biblioterapiją, savipagalbos knygas. Psichologės pasidalijo asmeninėmis patirtimis, įžvalgomis, rekomendacijomis renkantis, kokią knygą reikia perskaityti.

„Grožinės literatūros skaitymas yra mūsų pomėgis, bet yra profesinė dalis – psichologinės, savipagalbos knygos, kurias skaitome. Labai dažnai sulaukiame gausybės klausimų, kokias savipagalbos knygas reikia perskaityti. Kuo toliau, tuo labiau tai yra populiaru. Jų išleidžiama labai daug“, – pasakojo psichologė Agnė Jurgutytė – Avižinienė.

„M. Scott Peck knyga „Nepramintuoju taku“. Savipagalbos knyga, kuri jau yra tapusi klasika, tapusi bestseleriu. Ją parašė psichologas. Daugybę kartų perleista. Knyga, kuri turi išliekamąją vertę. Tai tradicinių vertybių ir dvasinio tobulėjimo psichologija“, – viena kitą papildydamos kalbėjo psichologės – psichoterapeutės Ivona Staškevičienė ir Agnė Jurgaitytė – Avižinienė.

„Kalbant apie savipagalbos knygas, tai yra geras būdas gauti daug geros informacijos apie įvairius pereinamuosius laikotarpius, kaip gyventi po skyrybų, artimo žmogaus netekties. Apie šias knygas reikėtų žinoti tai, kad jeigu knygoje rašoma apie stebuklus, tai jau yra netinkama knyga. Lengvai pasiekiamų dalykų šiame gyvenime nėra. Dažniausiai, kad savaime pagalba ateitų, mums reikia ir patiems pasistengti. Nėra visiškai universalių knygų, kurios tiktų kiekvienam. Kas vienam gali tikti ir patikti – kitam gali būti visiškai neįdomu“, – aiškino Ivona Staškevičienė ir Agnė Jurgaitytė – Avižinienė.

„Aš pati esu dirbusi nemažai metų su priklausomybių turinčiais žmonėmis. Apie tai gerų knygų nėra daug. Labai geros knygos yra Jorgen F. Nissen „Nematomas dramblys“, Kęstučio Dvarecko „Sveikas, gyvenime“. Kęstučio Dvarecko knyga yra apie jo paties istoriją. Knyga „Sveikas, gyvenime“ yra unikali tuo, kad autorius labai atvirai apie viską joje pasakoja. Kęstutis Dvareckas prisipažįsta apie savo priklausomybę ir ne bet kokią, o nuo heroino. Kovoti su šia priklausomybe yra labai sunku, kadangi tai yra liga su atkryčiais. Tikrai neverta tikėtis, kad perskaitęs knygą kažkas pasveiks. Bet ji tikrai yra gera ir žmonėms, kenčiantiems nuo tokios priklausomybės, verta ją perskaityti, – pasakojo psichologė Ivona Staškevičienė.

„Janet Geringer Woititz knyga „Suaugę alkoholikų vaikai“, labai gera knyga, kurią verta ne tik perskaityti, bet ir sau įsigyti. Joje aprašoma, kas būdinga priklausomų žmonių artimiesiems, kaip su tuo gyventi, kaip tapti šiek tiek laimingesniu gyvenant tokioje aplinkoje. Labai gerai ir suprantamai viskas išdėstyta ir parašyta“, – viena kitą papildydamos kalbėjo psichologės – psichoterapeutės  Ivona Staškevičienė ir Agnė Jurgaitytė – Avižinienė.

„Knyga „Be pavadinimo“ (sudarė Elvyra Kučinskaitė), nusižudžiusiųjų artimųjų istorijos, padedančios išgyventi. Ji yra be galo naudinga ir terapiška būtent tiems žmonėms, kurie yra tai patyrę. Labai sunki knyga ir jeigu ne mano profesija, kažin ar būčiau galėjusi ją perskaityti. Visa bėda yra tame, kad mes tylime, visi kenčia, bet vis tiek tyli, nors žinome, kad ši bėda yra pati didžiausia. Toje knygoje labai daug skausmo. Gedėti po netekties yra labai sunku ir sudėtinga. Palaidoti savo artimą žmogų yra labai skaudu, o kai žmogus pasitraukia iš gyvenimo savo noru, yra dar skaudžiau“, – renginiui baigiantis mintimis dalijosi psichologės – psichoterapeutės.

Popietė buvo įdomi, perpildyta naudingos informacijos. Buvo ne tik įdomu pasiklausyti, bet ir padiskutuoti tikrai aktualiomis ir opiomis temomis.

Visą spalio mėnesį bibliotekoje veiks paroda „Skaitiniai Jūsų sielai“, tikrai atrasite sau tinkančias savipagalbos knygas.

Ugnė Trumpickaitė