„Tautinių motyvų pynė“

Popietėje, skirtoje Tautinio kostiumo metams, kuri vyko spalio 4 d., dalyvavo „Atžalyno“ progimnazijos 6a klasės mokiniai su mokytoja Jolita Jurkevičiūte. Jų piešinių paroda „Gyvybės medis“ rugsėjo – spalio mėnesiais eksponuojama Širvintų viešosios  bibliotekos vaikų literatūros skyriuje. Vaikai piešė gyvybės medžius, puoštus tautinių motyvų ornamentais.

Renginio viešnia, Širvintų kultūros centro etninės kultūros specialistė Laimutė Bikulčienė  pasakojo vaikams apie Lietuvos regionų tautinių kostiumų skirtumus, ypatumus. Tautiniai kostiumai  yra siuvami iš austų audinių.  Prie jų priderinami tik tam regionui būdingi priedai: karūnos, juostos, riešinės, skraistės, skarelės, papuošalai, nuometai, nuometėliai ir kt.  Tautinis aprėdas mūsų protėviams ir senajai kartai visuomet buvo drabužis išeigai. Lamutė Bikulčienė  vaikams vizualiai parodė, koks yra aukštaičių tautinis kostiumas, kuo jis ypatingas, lyginant su kitais regionais. Įdomiai ir išraiškingai buvo pristatytas kiekvienas rūbas: galvos apdangalas, karoliai, palaidinė, liemenė, sijonas, kojinės, juostos. Dabar žinosime, kad aukštaičių kostiume vyrauja raudona spalva, bet negali būti mėlynos. Kiekvienam savo šalį gerbiančiam žmogui tautinis rūbas yra ir visada buvo pasididžiavimas bei puošmena.

 Renginys baigėsi ratelių „Aš pasėjau žalią rūtą“ ir „Augo sode serbenta“ šokimu. Laimutė sakė, kad netiesa, esą lietuvių šokiai liūdni. Reikia tik geros nuotaikos juos šokant. Jos, beje,  netrūko renginio metu. Nuoširdžiai dėkojame viešniai už informatyvią ir nuotaikingą popietę. Galbūt ši popietė paskatins vaikus  labiau domėtis tautiniais rūbais, lietuviškomis tradicijomis, paveldu.

 Lolita Pliukštienė