Edukacinė popietė „Opera ir knyga“

    Balandžio 5-ąją dieną Širvintų rajono savivaldybės Igno Šeiniaus viešojoje bibliotekoje vyko edukacinis renginys „Opera ir knyga“. Jo metu buvo pristatyta pagal A. Puškino kūrinio siužetą  sukurta P. Čaikovskio opera „Eugenijus Oneginas“, vyko  pokalbis apie knygos ir operos duetą.

    Renginio viešnios, Lietuvos nacionalinio operos ir baleto teatro darbuotojos: edukacijos vadybininkė Ieva Budriūnaitė ir redaktorė Eglė Ulienė, įdomiai pasakojo apie P. Čaikovskio operos „Eugenijus Oneginas“ atsiradimą, kurią parašyti kompozitorių paskatino žymaus poeto A. Puškino to paties pavadinimo romanas. Susitikime dalyvavę išgirdo įdomių faktų iš kompozitoriaus P. Čaikovskio gyvenimo ir kūrybos. Pasirodo, kad P. Čaikovskis labai ilgai ieškojo kūrybinių sprendimų šios operos sukūrimui, tačiau kai ji buvo pastatyta, nuo to, kaip ją sutiko publika, jis buvo sujaudintas iki ašarų. Jis buvo laimingas, matydamas šio savo kūdikio sėkmę ne tik Rusijoje, bet ir Europoje. Tai paaiškina jausmai, kuriuos Čaikovskis sudėjo į „Oneginą“: „Šią operą parašiau todėl, kad vieną gražią dieną man neapsakomai stipriai užsinorėjo perteikti muzika visą, kas „Onegine“ prašėsi būti taip perteikta. Tai aš ir padariau, kaip mokėjau“. Pasakojimą papildė rodomos ištraukos iš operos „Eugenijus Oneginas”.

    Nors operos premjera įvyko 1879 metais Maskvoje, tačiau šios operos populiarumas nesumažėjo – ji 2012 metais Lietuvos nacionalinio operos ir baleto teatro scenoje pastatyta jau 8 kartą.

    LNOBT sukurtą naujausią „Eugenijų Oneginą” pristato jaunas operos režisierius Vasilijus Barchatovas (g. 1983). Nepaisant „nepadoriai“ jauno amžiaus, diplomuotas operos režisierius (baigė prestižinę Rusijos teatro akademiją GITIS) neketina perkelti  istorijos į šiuolaikinį pasaulį, nors, tiesą sakant, pats puikiausiai galėtų įkūnyti mūsų laikų atsainiai stilingą Oneginą. Maskvoje gimęs ir augęs, čia baigęs D. Šostakovičiaus muzikos mokyklą ir minėtą GITIS, stažavęsis Berlyno „Komische Oper“ teatre ir jau sukūręs 15 spektaklių tokiose scenose kaip Peterburgo Marijos ir Maskvos didysis teatrai, V. Barchatovas teigia labiausiai atsižvelgiantis į tai, ką pats P. Čaikovskis užrašė operos partitūroje.

Režisieriaus traktuotėje opera „Eugenijus Oneginas“ yra „belaikė“ istorija. Ir nors kostiumai išduos truputį konkretesnį laikotarpį – praeito amžiaus pradžią, visos operoje vykstančios dramos – susitikimai, išsiskyrimai, neišvengiama gyvenimo kaita – vyko tuomet, vyksta ir mūsų dienomis.

           Operoje dalyvauja daug garsių operos solistų. Dainuoja Sandra Janušaitė, Jovita Vaškevičiūtė, Kostas Smoriginas, Suren Maksutov (Rusija), Kšištofas Bondarenka (pirmą kartą Zareckis, Karininkas), Rafailas Karpis, Inesa Linaburgytė, Eugenija Klivickaitė.

          Už neakivaizdinę kelionę po operos pasaulį edukatorėms padėkojo Širvintų rajono savivaldybės viešosios Igno Šeiniaus bibliotekos vadovė Vaiva Daugėlienė.

          Viešnios pakvietė renginio dalyvius apsilankyti Lietuvos Nacionalinio operos ir baleto teatre, kur balandžio 12 d. vyks operos „Eugenijus Oneginas“ spektaklis.

Dalia Taparauskienė, projektų vadovė