Kraštiečio Stasio Miliuko knygos pristatymas

   Kovo 30 d. Viešojoje bibliotekoje vyko kraštiečio Stasio Miliuko knygos ,,Giminės ir ne tik“ pristatymas. Kraštietį į knygos pristatymo renginį atlydėjo žmona Zita. Renginio metu svečiui ir susirinkusiesiems dainas dovanojo Širvintų kultūros centro Družų filialo vokalinis ansamblis ,,Svaja“ (vadovė Audronė Burakovienė). Renginį moderavo Skaitytojų aptarnavimo ir vaikų literatūros skyriaus vedėja Almutė Kanapienienė.

   Kraštietis Stasys Miliukas yra gimęs Paspėrių kaime (Jauniūnų seniūnija), baigė Musninkų vidurinę mokyklą ir, įstojęs į Vilniaus valstybinį universitetą,  įgijo cheminės technologijos inžinieriaus specialybę.

   ,,Išėjęs į pensiją pastebėjau, kad turiu daugiau laisvo laiko ir nutariau grįžti prie darbo. Apimdamas šimtą dvidešimt aštuonerių metų laikotarpį, sudariau ,,Genealoginį medį“, į kurį įpyniau senelių Dambrauskų, Miliukų ir jų įpėdinių šeimų šimtą šešis žmones. ,,Genealoginis medis“ apima laikotarpį nuo tūkstantis aštuoni šimtai aštuoniasdešimt septintųjų metų iki šių dienų. Darant ,,Genealoginio medžio“ analizę atsirado ir vietovės, kuriose gyveno, lankėsi ar kitaip buvo susiję knygos herojai, todėl išsamiau aprašiau ir pačias vietoves“, – pasakojo knygos autorius.

   Knyga sudaryta iš dviejų dalių: pirmojoje dalyje aprašomi miestai, miesteliai ir vietovės, kuriose išaugo, sulapojo ,,Genealoginis medis“, antrojoje dalyje autorius rašo apie Dambrauskų – Miliukų šeimas ir jų atžalas bei kitus prisiminimus, įvykius. Knygoje „Giminės ir ne tik“ kraštietis aprašė šimtą šešiasdešimt dvi vietoves, iš jų aštuoniasdešimt dvi užsienio ir dvylika Širvintų krašto.

   Kraštiečio Stasio Miliuko knygą drąsiai galime vadinti kraštotyrine, kadangi knygoje aprašytos ne tik Širvintų krašto vietovės, bet ir žymūs kraštiečiai ir jų veiklos. Knygos autorius rašė apie buvusius Kernavės klebonus: Zenoną Baužį (jo patriotinę veiklą), Nikodemą Švogžlį – Milžiną (jo kaip rašytojo, publicisto, kraštotyrininko veiklą) taip pat apie profesorių Aleksą Luchtaną (apie jo atliktus Kernavės piliakalnių ir Pajautos slėnio archeologinių tyrinėjimų rezultatus) ir kitus žinomus kraštiečius.

   „Gailiuosi, kad nerašiau dienoraščio, kuris būtų buvęs pagalbininku rašant knygą. Būčiau parašęs daug daugiau“ ,- kalbėjo kraštietis. Dalindamasis prisiminimais, ponas Stasys Miliukas nestokojo ir humoro jausmo, prisimindamas šmaikščius nutikimus mokykloje ir gyvenime. Mokyklos prisiminimais pasidalino ir su renginyje dalyvavusiu buvusiu klasės draugu Leonu Vaicekausku.

   Renginio metu kraštietis atsakinėjo į susirinkusiųjų užduotus klausimus, bendravo su renginio dalyviais.

   Kraštietį Stasį Miliuką sveikino ir baigiamąjį žodį sakė laikinai Širvintų Viešosios bibliotekos direktorės pareigas einanti Vaiva Daugėlienė.

   Knygos autorius dovanojo gražų laiką renginio dalyviams ir pasirašė Viešosios bibliotekos Svečių knygoje.