Dokumentinio filmo „Antanas Lukša. Brolio pažadas“ peržiūra

Kultūros centro didžiojoje salėje vyko dokumentinio filmo ,,Antanas Lukša. Brolio pažadas“ peržiūra. Renginyje dalyvavo: filmo autorė ir režisierė Rūta Sinkevičienė, Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centro Okupacijų ir laisvės kovų muziejaus direktorė Ramunė Driaučiūnaitė, Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centro vyresnioji patarėja Aldona Jakavonienė.

Į filmo peržiūrą susirinko Širvintų Lauryno Stuokos – Gucevičiaus gimnazijos gimnazistai ir juos atlydėję mokytojai, Širvintų 1010-osios kuopos šauliai, Lietuvos politinių kalinių ir tremtinių sąjungos Širvintų filialo nariai.

Filme pasakojama apie Lukšų šeimos kovos kelią, kurį nuėjo Antanas Lukša su savo broliais. R. Sinkevičienė pristatydama filmą sakė, kad, pasitelkus archyvus ir susitikimus su amžininkais, dienos šviesą išvydo kino juosta, kurioje susitinkame su A. Lukša. Žmogumi, kuris, kaip ir jo studentai broliai Jurgis, Juozas ir Stasys, palaiminti gerosios motulės, pasirinko Laisvės kovotojo kelią.

Dokumentinis filmas skirtas Laisvės kovotojui, Lietuvos politinių kalinių ir tremtinių sąjungos ilgamečiam vadovui ir Garbės pirmininkui, kuris ilgą laiką buvo gyvų ir žuvusių partizanų balsas, Lietuvos partizano Juozo Lukšos-Daumanto broliui, 100-ųjų gimimo metinių proga.

Šis kuklus, rūpestingas, gilų humoro jausmą turėjęs žmogus savo įtaigiu žodžiu ir giesme kvietė pasaulio lietuvius nepamiršti savųjų šaknų, nuolat kvietė jaunimą – Lietuvos karius, jaunuosius šaulius, gimnazijų moksleivius – suvokti ne tik valstybingumo prasmę, bet ir kainą. Ir paliko, tikėkime, šimtmečiams, įrašytą priesaką: „Lietuvos jaunime, garbingai ir sąžiningai nešk Laisvės vėliavą. Laikom frontą!“.

Filmo peržiūrai pasibaigus sveikinimo žodį sakė Igno Šeiniaus viešosios bibliotekos direktorė Vaiva Daugėlienė ir įteikė viešnioms Savivaldybės atminimo dovanas.

Renginys vyko minint Nacionalinę Lietuvos bibliotekų savaitę.