Pasaulinė medijų ir informacinio raštingumo savaitė bibliotekoje

Spalio 24–31 dienomis minėjome Pasaulinę medijų ir informacinio raštingumo savaitę.

„Medijų ir informacinis raštingumas tampa baziniu poreikiu, kurį aktyviai ugdyti privalome ne kada nors, o šiandien, – sako kultūros ministras Simonas Kairys. – Todėl labai vertinu Lietuvos bibliotekų įdirbį šioje srityje – jos tapo nebe vien knygų namais, bet ir tikrais medijų ir informacinio raštingumo ugdymo centrais. Bibliotekos neatsiejamos nuo jų bendruomenės, žmonių, kurie šia institucija pasitiki, nuolat lankosi, užmezga asmeninį ryšį su specialistais. Todėl būtent bibliotekų vaidmuo didinant visuomenės sąmoningumą, supratimą apie informacinio raštingumo svarbą yra ypač reikšmingas ir aktualus“. Visą savaitę bibliotekose vyko gausybė renginių įvairiomis temomis sveikatos, informacijos, finansinio, naujienų ir kitoms raštingumo kompetencijoms ugdyti.

Spalio 25 d. viešosios Igno Šeiniaus bibliotekos skaitykloje vyko susitikimas su žurnaliste Brigita Sabaliauskaite. Susitikimo tema – „Skaitytojų ir žurnalistų dialogas: ko trūksta, kad taptume vieni kitiems labiau reikalingi?“

Susitikimo metu profesionali žurnalistė pasakojo apie savo veiklos principus, supažindino su įstatymais ir etikos standartais, kurių privalo laikytis žurnalistai, aiškino, kuo skiriasi žurnalistinis turinys nuo įvairaus kito turinio, kurį žmonės kuria socialiniuose tinkluose.

Skaitytojai turėjo galimybę užduoti klausimus, vyko diskusija, ko auditorijos tikisi iš žurnalistų, dalinosi mintimis bei ieškojo sprendimų, kaip stiprinti vietos žurnalistiką. Pagrindinis susitikimo tikslas – stiprinti pasitikėjimą žurnalistika ir žurnalistais, ieškoti dialogo ir galimybių bendradarbiauti.