Kūrybinis užsiėmimas „Susipažinkime su Kimočiais“

Igno Šeiniaus viešosios bibliotekos skaitykloje svečiavosi Vilniaus apskrities Adomo Mickevičiaus viešosios bibliotekos darbuotojos Gina Justina Raibužytė ir Odeta Maziliauskienė. Kolegės pasidalijo gerąją patirtimi ir papasakojo apie „Kimoči“ (japoniškai „kimochi“ reiškia „jausmas“) – ikimokyklinio ugdymo programą. Jos pagrindas yra socialinių ir emocinių kompetencijų lavinimas. „Kimoči“ programa skirta emociniam intelektui ugdyti, pozityviam elgesiui skatinti, vaiko charakteriui ir bendradarbiavimo įgūdžiams lavinti. Socialiniai ir emociniai ikimokyklinio amžiaus vaikų įgūdžiai lavinami žaidžiant su „Kimoči“ žaislais – minkštomis lėlytėmis, turinčiomis skirtingus charakterius: nuolat besikeičiančios nuotaikos Debesėlis, nedrąsus Vikšrelis, valdinga ir kaprizinga Katė, nerimaujanti Balandė Meilė ir išdykusi Lipšniakojė. Kiekvienas personažas slepia kokį nors jausmą (mažas pagalvėles, kurių vienoje pusėje užrašytas jausmo pavadinimas („laimingas“, „liūdnas“, „paikas“, „drąsus“, „išdidus“, „malonus“ ir t. t.), kitoje – nupiešta atitinkama veido išraiška). Žaislai „Kimoči“ padeda kalbėtis apie jausmus, kuriuos vaikai mokosi pažinti, pavadinti ir valdyti, konstruktyviai bendrauti. „Kimoči“ padeda aptarti įvairias gyvenimiškas situacijas, per kurias jaučiami skirtingi jausmai (pyktis, džiaugsmas, baimė, nusivylimas, pasididžiavimas, kaltė ir kt.). „Kimoči“ žaidimai – tai trumpučiai vaidinimai, leidžiantys vaikams pajausti, ką galvoja, jaučia ir kaip elgiasi kiti.

Vėliau vyko kūrybinis užsiėmimas „Susipažinkime su Kimočiais“, kurį vedė Vilniaus apskrities Adomo Mickevičiaus viešosios bibliotekos kultūrinės veiklos koordinatorė Gina Justina Raibužytė. Užsiėmime dalyvavo Širvintų pradinės mokyklos priešmokyklinio ugdymo 1 grupės vaikai su mokytoja Rasa Gudeikiene.

Gina Justina Raibužytė supažindino vaikus  su „Kimoči“ (japoniškai „kimochi“ reiškia „jausmas“) – ikimokyklinio ugdymo programa. Į susitikimą atskubėję priešmokyklinukai susipažino su „Kimoči“ žaislu Balande Meile.

„Balandė Meilė galėtų būti visų kimočių mama. Ji miela, rūpestinga ir pašalina visus nesklandumus. Japoniško klevo viršūnėje gyvenanti Balandė visuomet priglaus, apkabins. Balandė Meilė yra rami ir išmintinga. Jai sekasi spręsti sunkius klausimus, nes ji moka išklausyti. Balandė Meilė žino, kad sunku visus pamaloninti, tačiau ji vis tiek nuliūsta, kai mato, kad kažkas yra apviltas ir nusiminęs“, – pasakojo Gina Justina Raibužytė.

Susitikimo metu vaikai kartu su Balande Meile kalbėjosi apie jausmus, klausėsi sekamo pasakojimo iš knygos „Tėtis mene myli“, piešė savo nuotaikas ir atsakinėjo į užduodamus klausimus.

Renginiui pasibaigus visi išsiskirstė praturtinę savo žinias bei kupini gerų emocijų.

 

Bibliotekininkė Ugnė Trumpickaitė