Literatūrinė – muzikinė kompozicija „Aš pažinau karalių tavyje“

Spalio 21d. Igno Šeiniaus viešosios bibliotekos skaitykloje vyko literatūrinė – muzikinė  kompozicija „Aš pažinau karalių tavyje“, skirta Vytauto Mačernio kūrybai. Ši aktoriaus Andriaus Bialobžeskio atliekama programa – tai atviras monologas, sudarytas iš Vytauto Mačernio eilėraščių, vizijų, sonetų, poetinių citatų, laiškų. Muzikinius intarpus atliko trimitininkas Kristijonas Sakalauskas. Tekstų ir muzikos sintezė sukūrė užburiantį ir abejingų nepaliekantį, šviesą ir šilumą skleidžiantį vakarą.

Literatūrinis vakaras pritraukė gausų būrį poezijos mylėtojų. Renginyje dalyvavo Širvintų rajono savivaldybės merė Živilė Pinskuvienė bei Administracijos direktoriaus pavaduotoja Dovilė Audėjūtė.

Jaunojo klasiko, poeto V.Mačernio kūrybinis palikimas nėra gausus, tačiau jo kūrybinės versmės savyje talpina daug prasmių, idėjos erdvių, minčių vandenynus. V.Mačernio poezija – vertybių vertikalė, kylanti į viršų. Tai galimybė patirti akistatą su savimi. Kuomet žmogaus vertybinis augimas vertikalus, jo asmenybė tampa lyg veidrodis. Nenuostabu, jog kartais jo eilės gali pasirodyti niūrios, skausmingos, liūdnos, slegiančios, netgi žeidžiančios. Bet ar tai nėra mūsų vidinio gyvenimo atspindys? Per poeziją Vytautas Mačernis tampa tarsi vedliu ir vietininku tos nepasiekiamos, bet jaučiamos Karalystės, kurioje vietos tamsumai nėra. Specialiai to ieškome ir jo eilėraščiuose. Muzikinės – literatūrinės programos klausytojai atrado tą „karalių savyje“, o šiame laikmetyje tai ypač aktualu.

Savivaldybės merė Živilė Pinskuvienė džiaugėsi šiltu, gražiu penktadienio vakaru. Už sukurtą jaukią atmosfera dėkojo aktoriui Andriui Bialobžeskiui ir trimitininkui Kristijonui Sakalauskui bei įteikė Savivaldybės atminimo dovanas. Dėkojo Širvintų Igno Šeiniaus viešajai bibliotekai už rengiamus projektinius renginius, dovanojančius širvintiškiams kultūros renginių gausą, įvairovę, kultūros kupinus vakarus.

Renginys vyko bibliotekai vykdant projektą „Menas – tobuliausia žmonių bendravimo kalba“, kurį finansuoja Lietuvos kultūros taryba ir Širvintų savivaldybė.

 

Bibliotekininkė Ugnė Trumpickaitė