Vakaras „Advento belaukiant“

Širvintos jau ruošiasi gražiausioms metų šventėms. Gražus vakaras „Advento belaukiant“ sukvietė širvintiškius į susitikimą su etnologe, laidos „Duokim garo“ vedėja Loreta Sungailiene. Ji susirinkusius pasitiko su mūsų protėvių palikimo daina „Ant lauko žvakelė žibėjo“, kurią atliko kartu su atlikėju, aktoriumi Vaidu Lengvinu.

          „Liaudies kalendoriuje adventas – rimties, dvasinio apsivalymo metas, ūkinių darbų pabaiga. Adventas – ne tik ramybės, bet ir paslaptingas, mistiškas laikas, kai ano pasaulio dvasios bando kištis į žmonių gyvenimą. Senoliai tikėjo, kad šiuo tamsiuoju metu aplink slankioja dvasios, kurios tik ir taikosi pakenkti žmonėms ir jų darbams, žiemkenčių pasėliams, gyvuliams, todėl ir įvairių draudimų būdavę apstu.

 Sakoma, kad žiema per Adventą stato savo tiltą. Eisime netrukus patys tuo tiltu. O gal net važiuosime? Pirmąją savaitę keturi žirgai, vėliau, trys, tada du ir liks tik vienas – jie trauks mūsų visų metų gyvenimą, darbus, įspūdžius. Kartu su tai žirgeliais ir mes artėsime prie metų pabaigos. Visą tą laiką – susikaupę, rimtai. Mano širdis jau ruošiasi visom prasmėm – ir Išganytojo gimimui, ir širdies atsivėrimui, trumpiausios dienos – ilgiausios nakties momentui, kai keletą parų Saulė būna viename taške – nuo gruodžio 22d. iki 26d. ir po to pradeda judėti, dienos pradeda ilgėti…“, – vakaro metu pasakojo Loreta Sungailienė.

Vakaro viešnia papasakojo ne tik apie švenčių laukimą, tradicijas, Adventą, šv. Kūčias ir šv. Kalėdas, bet ir kartu su susirinkusiais dainavo lietuvių liaudies dainas, šoko tradicinius ratelius, žaidė vaikų kadaise žaidžiamus žaidimus, „metė“ taip mūsų tradicijose būdingus burtus. Šiltas vakaras neapsiėjo ir be lietuviškojo Kalėdos. Seniau mūsų proseneliai, seneliai persirengdavo Kalėda ir atėję į namus sveikindavo visus su šventėmis. Buvo paprotys berti trupinius, grūdus, sėklas. Ir tie pabirę trupiniai skriedavo kartu su linkėjimais – skalsos, ramybės, sveikatos ir t.t. Labai svarbu buvo ir koks oras šv. Kūčių dieną. Jei saulėta – tai metai bus geri, jeigu ne – nelabai. Oro prognozės labai svarbios buvo ūkininkams, bitininkams.  O  vakarui baigiantis visus namo išlydėjo taip pat su lietuvių liaudies daina „Už Girių Girių“, linkėdama visiems susikaupimo ir ramaus laukimo.

Renginys vyko bibliotekai vykdant projektą „Etnokultūrinio paveldo sklaida Širvintų rajono bibliotekose“. Projektą finansuoja Lietuvos kultūros taryba, LR kultūros ministerija ir Širvintų rajono savivaldybė.

Ugnė Trumpickaitė