Musninkų A. Petrulio gimnazijoje apsilankė dailininkas, rašytojas Kęstutis Kasparavičius

Širvintų rajono savivaldybės Igno Šeiniaus savivaldybės viešoji biblioteka vykdo projektą „Regioninės edukacinės dirbtuvės „Menų dūzgės“ vaikams kurį finansuoja Lietuvos kultūros taryba ir Širvintų rajono savivaldybės administracija.

Spalio 14 d. Musninkų A. Petrulio gimnazijoje svečiavosi Kęstutis Kasparavičius–Lietuvos grafikas, knygų iliustratorius, rašytojas.

Iliustravo apie 60 kitų autorių knygų, pats parašė ir iliustravo 17 knygų vaikams. Iliustracijų pagrindinė technika– pieštukas ir akvarelė. Jose perteikiama literatūros personažų charakterių įvairovė, dažnai sužmoginami gyvūnai, būdingi subtilūs pastelinių spalvų deriniai, pustoniai, detalizuoto realistinio piešinio ir fantastinių elementų derinimas. Pelnė įvairių apdovanojimų. Nuo 1982 m. dalyvauja parodose, iš jų daugiau, kaip 30 tarptautinių parodų, iš jų – 13 Bolonijos vaikų knygų mugių, 9 Bratislavos knygų bienalės ir kitos. Individualios parodos: Duisburge, Frankfurte prie Maino, Vilniuje. Šiuo metu knygų iliustracijų paroda eksponuojama Lietuvos nacionalinėje Martyno Mažvydo bibliotekoje.

Kęstutis Kasparavičius – garsus grafikas, knygų iliustratorius, vaikų rašytojas. Jo kuriami spalvingi, smulkiai išpiešti paveikslėliai kaskart seka vis naujas istorijas kiekvienam, kas ryžtasi pažvelgti atidesniu žvilgsniu, ir kviečia mažąjį skaitytoją drąsiai kilti oro balionu į beribes vaizduotės padanges, vienas populiariausių vaikiškų knygelių autorių. Jo parašytas ir iliustruotas knygas Lietuvos vaikai jau keletą kartų yra išrinkę geriausiomis metų vaikiškomis knygomis. Tačiau jas mėgsta ir suaugusieji, apdovanoję šio autoriaus kūrybą pačiomis įvairiausiomis premijomis. Ir ne tik Lietuvoje.

„Gimiau ne Vilniuje – prie Aukštadvario Trakų rajone mano tėvai mokytojai buvo nusiųsti buvusiame Vladislavos dvarelyje įkurti pradinės mokyklos. Apie tą romantišką aplinką yra kita istorija, kuri greičiausiai turėjo labai didelę įtaką renkantis kūrybinį kelią. O Vilniuje atsidūriau vos aštuonerių, baigęs porą pradinių klasių pas savo tėvus. Tais laikais buvo labai populiarus italų dainininkas vunderkindas Robertino Loreti. Mamos tiesiog alpdavo iš susižavėjimo, besiklausydamos jo vinilo plokštelių. O mano mama nusprendė, kad ir aš galėčiau tapti žvaigžde, taigi, išsiuntė mane į Vilniaus M.K.Čiurlionio meno mokyklą, kur mokiausi choro dirigavimo. Po gyvenimo dvarelyje M.K.Čiurlionio mokykla padarė didžiulį įspūdį – chruščiovinis pastatas su kolonomis atrodė milžiniškas ir labai patosiškas. Iš pradžių net pasiklysdavau jame… Ir Vilnius atrodė labai didelis“,- pasakojo dailininkas ir rašytojas.

Apie tai, kaip pradėjo rašyti, pasak Kęstučio Kasparavičiaus „tai irgi buvo savotiškas iššūkis. Taivano leidykla, su kuria bendradarbiavau, norėjo išleisti knygelę 2002 m. žemės drebėjimo aukoms paremti, daugelio pasaulio dailininkų paprašė nupiešti atvarte iliustraciją ir parašyti kokį nors tekstą. Aš nupiešiau istoriją apie žmogų narvelyje, kur jį uždarė neaiškios veislės paukščiai ir stebėjosi, kodėl jis nečiulba. Paskui jie suprato, kad žmonės gražiai čiulba tik laisvėje. Leidėjams ta istorija pasirodė įdomi, klausė, gal turiu daugiau. Pamelavau, kad rašau, ir įkliuvau… Teko skubiai atsiųsti bent 36 trumpas istorijas naujai knygelei. Bet po ilgo iliustravimo periodo visada likdavo nerealizuotų idėjų, jos kaupėsi kažkur pasąmonės „archyvuose” , ir net pats nustebau, kai viskas išsiveržė – tik spėk rašyti… Ne visos tos istorijos labai geros, kai kurios ir kvailokos, bet taip gimė Kvailos istorijos” kinų kalba, o leidėjai paprašė daugiau. Ir taip jau gimsta 18-oji knyga vaikams“.

Kęstutis Kasparavičius parodė, kaip gimsta jo knygos puslapiai, kaip atsiranda vienas ar kitas personažas, kaip jis perkeliamas į knygos maketą.

Susitikimas su Musninkų A. Petrulio gimnazijos 2-6 klasių moksleiviais užtruko, nes klausimas vijo klausimą. Visi norėjo kuo daugiau sužinoti apie rašytojo ir dailininko kūrybą, apie tai, kaip jis kuria, kada pradėjo rašyti ir apie tai, koks jo mėgstamiausias personažas, kokių gyvūnų rašytojas bijo ir kiek knygų jis žada parašyti.

Vėliau rašytojas ir dailininkas pasirašė knygelėse, kurias į susitikimą atsinešė moksleiviai ir mokytojai. Užrašė linkėjimus ir Musninkų bibliotekai, knygelėse, kurias Musninkų filialo bibliotekininkė janė Rolienė eksponavo parodėlėje susitikimo metu.

 

Dėkojame Musninkų A. Petrulio gimnazijos kolektyvui, mokytojoms Eglei Dikčienei, Astai Jurkevičienei, Sigutei Bzožinskienei, Danguolei Blusevičienei, bibliotekininkei Daliai Damalakienei už bendradarbiavimą ir šiltą bendravimą.

                                                                                                                      Dalia Taparauskienė