Jeigu būtum knyga, kokia knyga būtum? Ką norėtum pasakyti skaitytojui? Kaip atrodytum? Kam ši knyga būtų skirta? Galbūt jau egzistuoja knyga, kuri apibūdina tave? Šiuos ir panašius klausimus aptarėme su popietės „Apie knygas ir pyragus“ dalyviais. Džiaugėmės knygų, pasakojančių apie mus, įvairove – nuo meilės dramų ir psichodelinių detektyvų iki „Mikės Pūkuotuko“ ir jo nervingo veikėjo Paršelio. Tokius įdomius, įvairius savo vidinius pasaulius atsinešėme šią popietę. Žinoma, aptarėme šiuo metu skaitomas knygas ir gaminome joms skirtukus iš atliekų: jau naudotų kartono lapų, senų vokų, spalvoto popieriaus ir siūlų likučių.
Padirbėję apsidovanojome gardžiais pyragais. Degustavome saldėsius naudodami visus savo pojūčius, dalindamiesi savo pyragų receptais, aptarėme, kaip galėtumėme juos paįvairinti. Susikūrėme receptų kraitelę ateities skanėstų gamybai. Taip pat domėjomės pyrago atsiradimo istorija. Įdomu tai, kad pirmieji pyragai buvo nesaldūs – su mėsos ar žuvies įdaru. Tokie prabangūs patiekalai pradėti gaminti XII a. Šiaurės Europoje. Į Lietuvą šį, tik didikams prieinamą patiekalą, atvežė Bona Sforca XVI a. Šio amžiaus pabaigoje prasidėjo saldžių pyragų era daugumoje Europos valstybių. Sužinojome, kokie pyragai populiarūs Šiaurės Amerikoje, Naujoje Zelandijoje ir Australijoje, kas pradėjo pyragų mėtymo į veidą tradiciją populiariojo kultūroje. Taip Juodiškių bibliotekoje paminėjome Tarptautinę Pyragų dieną.
Juodiškių filialo vyr. bibliotekininkė