Ar norėtumėte susiūti sapnus?

Širvintų „Atžalyno“ progimnazijos penktokai susitiko su vienu populiariausiu lietuvių vaikų rašytoju  ir LRT radijo laidos vaikams „Domas ir Tomas“ kūrėju ir vedėju Tomu Dirgėla. Mokytojas Romas Zibalas pristatęs jau 14 knygų autorių, sakė, kad vaikai yra perskaitę daug svečio knygų ir paruošę daugybę klausimų. Vaikai turėjo unikalią galimybę papasakoti savo sapną ir išsiaiškinti, ką jis reiškia. Pvz., jeigu sapnuojate, kad dega mokykla, tai reiškia, kad užaugę būsite mokytojais,- porino Tomas Dirgėla. Jis pasakojo apie Metų knygos rinkimuose dalyvaujančios knygos „Benas – sapnų siuvėjas“ personažus, skaitė kūrinio ištrauką ir patarė visiems nusipirkti tokią stebuklingąją adatą. Kadangi knyga susijusi su sapnais, buvo surengtos miegalių varžybos. Jose dalyvavo Marija, Titas, Laimė, Viktorija, Joris ir Dominykas. Vaikai turėjo suvaidinti miegančius ir jokiu būdu nesijuokti. Dviems iškritus labai greitai, keturi likusieji laikėsi užtikrintai. Jų neprajuokino net bendraklasių pasakojami anekdotai. Prireikė salės balsavimo.  Laimėjęs Dominykas Jermak buvo apdovanotas stebuklinga pagalvėle, o visi dalyvavusieji – šokoladukais. Dominykas pasakojo rašantis gražius rašinėlius, bet ar rašys knygas, dar galvojantis.

Atėjus klausimų metui, buvo domėtasi, kodėl Lukas Šiaudelis deda iš viršaus, apie knygų įkvėpimo šaltinius, kaip galima rašyti vieniu žodžiu šiokiatokia, ar veikėjas Benas turi prototipą. Bet į provokuojantį klausimą, ar sutiktų dirbti mokykloje, rašytojas atsakė, kad jam labai patinka rašyti knygas ir todėl pasiliks prie šio užsiėmimo.

 Tomas Dirgėla yra sakęs, kad pasaulį nuo liūdesio gali išgelbėti tik vaikai ir juokas, todėl ir jo knygose netrūksta humoro. Kaip ir šiame renginyje buvo daug juoko, žaismingų atsakymų į klausimus ir geros nuotaikos. Renginio pabaigoje – autografai  ir atminčiai autoriaus asmenukė su šauniaisiais skaitytojais.

Susitikimas organizuotas įgyvendinant Širvintų Igno Šeiniaus viešosios bibliotekos projektą  „Ieškoti, pažinti, pamėgti”, kurį  finansuoja Lietuvos kultūros taryba, LR kultūros ministerija ir Širvintų r. savivaldybė.

                                                                                                                  Lolita Pliukštienė