Knygos moka skaityti

Kasmet balandžio 2-ąją, Hanso Christiano Anderseno gimimo dieną, švenčiame Tarptautinę vaikų knygos dieną. Vis kitos IBBY priklausančios šalies kūrėjai įgyja teisę kurti plakatą ir rašyti kreipimąsi, kuris verčiamas į įvairias pasaulio kalbas. Šiemet 100 pasaulio šalių vaikai, galėjo pamatyti vieno žymiausių ir talentingiausių Lietuvos knygų vaikams autoriaus Kęstučio Kasparavičiaus pieštą plakatą ir perskaityti jo laišką – kreipimąsi „Knygos padeda neskubėti“.

Širvintų I.Šeiniaus viešosios bibliotekos vaikų literatūros skyriuje vyko šventė „Knygos moka skaityti“. Svečiavosi Širvintų pradinės mokyklos 1 a klasės mokiniai su mokytoja Nijole Miliauskaitė. Bibliotekos laiptų aikštelėje vaikus pasitiko bibliotekos dailininkės Dalios Karolaitienės sukurta Knyga, šiuo metu sutinkanti ir palydinti kiekvieną, besilankantį bibliotekoje.
Lolita Pliukštienė pasveikinusi vaikus, kalbėjo apie gražiausias Kęstučio Kasparavičiaus laiško mintis: knygos ne tik padeda neskubėti, moko pastebėti, bet ir skaito jus. Per akis jos žvelgia į skaitančiojo širdį. Pirmokai rudenį bibliotekoje dalyvavo linksmoje į Skaitytojus įrašymo šventėje ir su Knygų fėja kalbėjo apie raideles. Dabar jie atsinešė savo mylimiausias knygeles, patys gražiai išmokę skaityti, džiugino mus įvairiausių istorijų ištraukomis. Vaikai skaitė jiems mieliausius, labiausiai įsiminusius tekstus, apie jiems patikusius herojus. Pasakojo, kol kas dažniausiai skaitantys neilgas knygeles. Ne visos  istorijos sudomina mažuosius, todėl dar kvietėme juos su tėveliais lankytis bibliotekoje ir ieškoti tų užburiančių, įdomių knygelių, kurios nepaleidžia nuo pirmo iki paskutinio puslapio. Būtent šiai šventei vaikai taip pat sukūrė knygų skirtukus.
Antroje renginio dalyje turėjome idėją pabandyti sukurti savo knygelę. Užduotis nebuvo iš paprastųjų. Svarbiausia juk idėja. Vieni iš karto sugalvojo ką ir kaip darys, kitiems kūrybos procese daug padėjo trintukas. Mažos rankelės puošė knygelių viršelius aplikacijomis, akelėmis, šemilo vielos strypeliais, lankstinukais. Kiti netgi spėjo parašyti istorijų pradžią. Treti sakė rašysiantys apie savo gyvenimą. Bus nepaprastai įdomu pamatyti knygeles, kai visos idėjos bus įgyvendintos.
Vaikams prisiminimui buvo įteikti IBBY Lietuvos skyriaus šiai dienai sukurti kalendoriai, plakatas. 
Nuo balandžio 8 d. Vaikų literatūros skyriuje bus eksponuojama šių knygelių paroda. Būtinai užsukite. 

Vyresn. bibliotekininkė Lolita Pliukštienė