Muzikos, dainos ir džiazo valanda Pauliui Širviui

Širvintų Igno Šeiniaus viešoji biblioteka vykdo Lietuvos kultūros tarybos ir Lietuvos Respublikos kultūros ministerijos finansuojamą projektą ,,Gydanti knygos galia“, skirtą senyvų ir neįgalių žmonių dvasinės sveikatos gerinimui, kultūrinių poreikių tenkinimui, socialinės atskirties mažinimui, glaudesnio ryšio su biblioteka užmezgimui.

Širvintų Kultūros centro parodų salėje įvyko pirmasis projekto renginys, kuris subūrė muzikos, dainos, džiazo ir Pauliaus Širvio poezijos mylėtojus. Skaitė, dainavo aktoriai Dalia Jankauskaitė ir Pijus Ganusauskas, improvizavo džiazo muzikantas Vytautas Labutis. Svečius pristatė Igno Šeiniaus viešosios bibliotekos skyriaus vedėja Almutė Kanapienienė.

Muzikos, dainos ir džiazo valanda buvo persmelkta lyriškų, jausmingų Pauliaus Širvio eilių. Talentingo poeto eilės daugeliui žinomos nuo vaikystės, jaunystės laikų suskambo visai kitaip. Galėjai labiau jas pajausti, prisiliesti. Poetą Paulių Širvį drąsiai galime vadinti šviesia asmenybe, legenda.

Jo eilės, kuriose gali plikomis rankomis apglėbti gyvenimą, meilę, panardino į gilius apmąstymus, prisiminimus.

Dainuojantis duetas – aktoriai Dalia Jankauskaitė, Pijus Ganusauskas ir džiazo muzikantas Vytautas Labutis jausmingai, lyriškai, teatrališkai perteikė poeto eiles. Pirmasis eilėraštis buvo J.Strielkūno ,,Poetui“, kurį pirmą kartą perskaitė per Pauliaus Širvio laidotuves Antakalnio kapinėse, paskutinysis – P.Širvio ,,Aš taip laukiu“. Renginio metu taip pat skambėjo eilėraščiai: ,,Padavėja“, ,,Užmirštoji taurė“, ,,Jūreiviška“, ,,Malėjos dukra“, ,,Mes draugavom ilgai“, ,,Nutolę toliai“, ,,Pamintos gėlės“ ir kiti gerai žinomi ir pažįstami poeto eilėraščiai.

Renginio svečiai padovanojo gražią valandą, kurioje norėjosi dar pasilikti. Nesinorėjo išeiti, palikti to, kas širdžiai miela, kas sugrąžina jaukius prisiminimus. Gyvenimas ir viskas apie jį. Meilė ir viskas apie ją. Jausmai ir viskas apie juos. Žmonės – tai eilės apie mus. Viskas persipina legendinio poeto kūryboje, kuri paliečia ir suvirpina kiekvieną širdies kertelę.

Susirinkusieji svečius apdovanojo garsiais plojimais. Aktorius ir muzikantą sveikino Igno Šeiniaus viešosios bibliotekos laikinai direktoriaus pareigas einanti Vaiva Daugėlienė.

Gera buvo prisiliesti prie legendinio poeto kūrybos, išgirsti ir pajusti ją visai kitokiame pavidale. Mūsų atmintyje Paulius Širvys išlikęs, kaip turintis betarpišką jausmą poetas, taurus žmogus, šviesi asmenybė tapusi legenda.

Ugnė Trumpickaitė