Netradicinio ugdymo pamokos „Apylinkės knygnešiai ir jų kapai“

Netradicinio ugdymo pamokos „Apylinkės knygnešiai ir jų kapai“

Kiekvienais metais Musninkų filialas mini Knygnešių dieną, ne išimtis ir šie metai. Šį kartą bendradarbiaujant su Musninkų Alfonso Petrulio gimnazija, lietuvių kalbos mokytoja Zina Palioniene ir Musninkų Šv. Trejybės bažnyčios klebonu Mariu Talučiu, Knygnešio dieną paminėjome kitaip – buvo organizuotos dvi netradicinio ugdymo pamokos ,, Apylinkės knygnešiai ir jų kapai.‘‘ Jose dalyvavo didelis būrys penktokų, kurie įsisavino kalbos, istorijos bei pilietiškumo pamoką.

Iš ryto mokyklos bibliotekoje penktokė Sibilė pristatė skaidres apie spaudos draudimo laikotarpį ir Musninkų apylinkės knygnešius. Skaidres paruošė bibliotekininkė Janė Rolienė. Sudarę 4 komandas, penktokai atsakinėjo į viktorinos klausimus, susijusius su knygnešiais ir jų darbais.

Vėliau vykome į Kernavę, kapinaitėse uždegėme žvakutę ant knygnešio Karolio Baužio kapo, aplankėme Kernavės filialą, kur mūsų jau laukė klebonas Marius Talutis. Su juo apsilankėme Bažnyčios reliktų muziejuje, kur klebonas labai išsamiai ir įdomiai pasakojo apie Kernavės krašto knygnešį Karolį Baužį, parodė muziejaus eksponatus: knygnešio Karolio Baužio šeimos nuotraukas, paveikslus, asmeninius daiktus, senas knygas, kurias gabeno knygnešiai. Mokiniai galėjo padėti ant lapo savo parašą, pasirašydami plunksna, kurios plunksnakotį pagaminęs pats knygnešys.

Pamokų pabaigoje aplankėme ir Musninkų krašto knygnešio Juozo Kanclerio kapą, kur uždegėme atminimo žvakutę.