Popietė „Vilniaus miesto istorijos takais“ Lapelių filiale

Balandžio 20 d. Širvintų I. Šeiniaus viešosios bibliotekos Lapelių filiale įvyko popietė „Vilniaus miesto istorijos takais“, skirta Vilniaus miesto 700-ajam jubiliejui. Šiai datai paminėti taip pat buvo eksponuojama ir knygų paroda „Mūsų karališkame mieste, vardu Vilnius“.

Apie Vilniaus miesto istoriją raidą nuo įkūrimo iki dabartinių laikų papasakojo vyr. bibliotekininkė Janė Stravinskienė.

Įdomius faktus apie Vilnių papasakojo Vida Dambrauskienė. Ji paminėjo, jog Vilnius –  sparčiausiai besivystanti sostinė Baltijos šalyse,  jo senamiestis įtrauktas į „UNESCO“ paveldo sąrašą.

Vilniuje yra 13 tiltų, tai Baltas, Gariūnų, Geležinio vilko, Komunikacijų, Lazdynų, Liubarto, Mindaugo, Šilo, Valakampių, Vingio, Žirmūnų, Žvėryno, jau nebenaudojamas Bukčių.

Vilniaus miesto gimtadieniui kasmet yra skiriamas Vilniaus šviesų festivalis.

Apie šešis Gedimino laiškus papasakojo Daiva Drazdauskienė. Pirmasis laiškas buvo parašytas Popiežiui Jonui XXII. Laiškas, kuriame pirmąkart buvo paminėtas Vilnius, buvo parašytas 1323 m. sausio 25 d. Nuo šios datos yra skaičiuojamas Vilniaus miesto gimtadienis.

Renginio metu dalyviams buvo užduoti klausimai apie Vilnių. Daugiausiai jų atsakė Domantas Veikša.

Vilnius dar yra vadinamas meilės miestu. Dalyviams buvo pristatyta L. Matonienės knyga „Vilnius: meilės stotelės“ –  romantiškasis miesto žemėlapis. Dalį jo stotelių apžvelgėme, su visomis stotelėmis susipažinti galima nuvykus į Vilnių.

Visi popietės dalyviai sudainavo dainą „Pasakų miestas“ (žodžiai Pauliaus Širvio, muzika Tomo Leiburo).

Popietėje dalyvavo Musninkų vaikų dienos centro „Aitvarai“ vaikai su vadovais Daiva Drazdauskiene ir Andriumi Baškatovu.