Susitikimas su Kimochis žaislais Zibalų bibliotekoje

Visą savaitę, kovo 21- 24 dienomis,  Širvintų Igno Šeiniaus viešosios bibliotekos Zibalų filiale vyko smagūs, pamokantys, jausmingi  susitikimai su Širvintų „Atžalyno“ progimnazijos Zibalų skyriaus ugdytiniais, darbuotojais:  auklėtoja Laima Čigiene,  padėjėja Aida Kisieliene, ir Kimochis žaislais. Kimochis yra žaislai turintys jausmus,  tik pavadinti kita, japonų kalba. Kiekvienas  Kimochis (Balandėlė Meilė, Debesėlis, Lipšniakojė, Vikšrelis, Katytė…), atspindi skirtingą jausmą, emociją.

Kovo 21 – 22 dienomis ugdytiniai susipažino su Kimochis programa ir Balandėle Meile. Ji yra visų Kimochis mama: miela, rūpestinga, pašalinanti  visus nesklandumus. Jai sekasi spręsti sunkius klausimus, nes ji moka išklausyti. Balandėlės Meilės jausmukai yra „laimingas“, „išdidus“ ir „viltingas“. Susitikimo metu buvo skaitoma Izzy Dawn parašyta knyga „Tėtis mane myli“. Tai šiltas ir jautrus pasakojimas apie tėčio meilę sūnui. Perskaityta Debi Gliori  knygelė  „Mylėsiu tave, kad ir kas nutiktų“. Tai nuostabus pasakojimas apie begalinę tėvų meilę, šiltus apsikabinimus. Viešnagės metu vaikai išsakė savo jausmus kaip jie jaučiasi, piešė savo emocijas, žaidė šaradą, kūrė, pagamino draugiškumo lizdą Balandėlei Meilei ir Balandėlei.

Kovo 23 d.  skyriaus ugdytiniai susitikimo metu susipažino su Debesėliu. Debesėlis šiek tiek nenuspėjamas. Vieną dieną jis laimingas, kitą piktas, o trečią- kas žino? Vyr. bibliotekininkė  perskaitė Barbara van den Speulhof, Stephan Pricken knygelę „Piktulis“. Tai žavingas pasakojimas apie pykčio priežastis ir pasekmes. Atsisveikinant, vaikų pageidavimu, pradinio ugdymo auklėtoja Laima Čigienė iš  bibliotekos pasiskolino knygelę,  bestselerio „Piktulis“  tęsinį,  kurią paskaitys ugdytiniams prieš miegą.

Kovo 24 d. aplankę biblioteką susipažino su maudyklės gyventoja Lipšniakoje. Ji visada šypsosi, nori apsikabinti, neatsisako padėti, tačiau kartais neįvertina savo jausmų. Užsiėmimo metu vaikai klausėsi Nicola Kinnear knygelės „Šššš! Tyliau! Kaip žvėreliai mokėsi klausyti“. Tai pamokanti knygelė, kaip reikia vienas kito išklausyti ir kas atsitinka, kai visai nepaiso ir negirdi. Vaikai dainavo daineles, grojo muzikos instrumentu metalafonu, nes tai yra  Lipšniakojės mėgiamas instrumentas. Kiekvienas progimnazijos ugdytinis įvardino savo emocijas, atsisveikino su Kimochais, laimingi, geros nuotaikos,  dėkojo už suteiktą  galimybę  susipažinti su jausmų žaislais. Kiekvieną susitikimą vaikams buvo perskaityta knygelės Editos Kazakevičienės „Jausmų karuselė. Ar pažįsti jausmus“ eilėraščiai, atitinkantys tos dienos nuotaikas -„Meilė“, „Pyktis“ „Baimė“….. Po kiekvieno susitikimo vaikai vaišinosi  Kimochio mėgiamiausiu valgiu: sveikuoliškais sausainiais, saldainiais….