Jauniūnų filiale vyko adventinio vainiko pynimo edukacinė popietė

Lapkričio 29-ąją į Jauniūnų filialo biblioteką rinkosi skaitytojos, nešinos eglių ir pušų šakelėmis, žolynais, kankorėžiais bei įvairiausiomis dekoracijomis, skirtomis adventinio vainiko gamybai. Bibliotekininkė Danutė Jaglinska pakvietė skaitytojas į edukacinę popietę, kurioje jos susipažino su adventinio vainiko atsiradimo istorija ir papročiais bei pačios savo rankomis gamino adventinius vainikus.

Edukacinėje popietėje svečiavosi Maišiagalos tradicinių amatų centro renginių organizatorė Janina Voleišo, kuri ir vedė adventinio vainiko pynimo dirbtuves. Janina pasakojo, jog adventinis vainikas tai – neatsiejama kalėdinio laikotarpio puošmena. Pirmą kartą jis buvo uždegtas XIX a. Hamburgo uostamiestyje. Advento vainikas yra apskritimo formos. Apskritimas nuo senų laikų yra amžinumo ir vienybės ženklas. Kaip ir žiedas, taip ir vainikas yra ištikimybės ženklas. Dėl šios reikšmės Advento vainikas turi išlaikyti savo apskritimo formą ir netapti įprastomis džiovintų gėlių kompozicijomis. Vainikas yra ir karaliavimo bei pergalės ženklas. Vainike naudojamos keturios žvakės simbolizuoja keturias Advento savaites. Vienos po kitos žvakių uždegimas reiškia artėjimą prie Jėzaus gimimo, augančią šviesos pergalę prieš tamsą. Visada žaliuojančios eglės arba pušies šakos, kuriomis vainikas puošiamas, išreiškia viltį ir nesibaigiantį amžiną gyvenimą.

Papasakojusi apie Advento vainiko reikšmę bei papročius, Janina kartu su bibliotekos skaitytojomis ėmėsi vainiko pynimo. Kadangi paskutiniaisiais metais žmonija vis labiau stengiasi atsigręžti į natūralumą, ekologiją, tvarų vartojimą, sveiką gyvenseną bei aplinkos saugojimą, vainiko pynimui siekta panaudoti kuo daugiau natūralių, gamtoje rastų medžiagų: pušies, kadagio, tujos, eglės, kėnio šakeles, eglių ir pušų kankorėžius, įvairias uogytes, medžių žievę ir pagaliukus, giles, kaštonus ir pan.

Edukacinė popietė susirinkusioms skaitytojoms atnešė pačias geriausias emocijas, ore pakvipo artėjančių švenčių kvapas bei nuotaika, jauki aplinka nuteikė ramybei ir draugiškumui, o savo rankomis pagaminti vainikai džiugino akis bei širdis. Šiuo Advento laikotarpiu jie papuoš namus, suburs namiškius prie stalo ir primins pagrindines vertybes.

Dėkojame Vilniaus r. sav. Maišiagalos tradicinių amatų centro Houvalto dvare  renginių organizatorei Janinai Voleišo už adventinio vainiko pynimo vedimą ir visoms bibliotekos skaitytojoms už dalyvavimą.

    

                                                      Jauniūnų filialo vyr bibliotekininkė Danutė Jaglinska