Susitikimas su Egle Guobyte Dubingiuose: „Esu tik tiek, kiek leidžiu sielai būti…“

 

„nes atsimerkti skauda

jau žinau

galbūt verčiau štai taip

pro pienių stiklą

toli toli nuo žydinčio dangaus

kur viskas netikroviška

bet…tikra… “

(Eglė Guobytė)

 

Gruodžio 11 d. Molėtų rajono savivaldybės viešosios bibliotekos Dubingių filiale vyko susitikimas su Širvintų krašto kūrėja Egle Guobyte.

Poetė Eglė Guobytė 2013-aisiais metais išleido elektroninę knygą „Snygis drugio vyzdy“.  2016-aisiais metais   skaitytojus pasiekė jau  tradicinė, popierinė  eilėraščių knyga  „Pienių stiklas“.

Kaip sakė pristatydama Širvintų  krašto kūrėją Dubingių filialo bibliotekininkė Vanda Vaikutienė, ji labai laukė šio susitikimo, nes norėjo pristatyti Dubingių krašto gyventojams Eglės Guobytės kūrybą: eilėraščius ir grafikos darbus.

Kūrėja susitikimo dalyviams papasakojo apie savo kūrybos kelio pradžią. Ji gimė Širvintų rajone, mama buvo mokytoja. Pati Eglė  taip pat daugelį metų dirbo lietuvių kalbos mokytoja. Rašyti pradėjo nuo 16-os metų. Jos kūryboje gausu metaforų, skaitytojui palikta interpretacijos galimybė.

Labai gražiai suskambėjo eilės kūrėjos lūpose. Atrodė, kad spengianti tyla nusileido į salę, kurioje skambėjo tik širdimi išjaustos eilės.

-Kuo ilgiau gyvenu, tuo aiškiau suvokiu, kad gyvenimas gražus, svaigus ir ak — toks trumpas, kad nebelieka nieko kito, tik jį mylėti. Tą ir darau. Kasdien. Dalindamasi atradimo džiaugsmu su tais, kurie irgi ieško. Kažko, ko galbūt net nėra. Kažko, kas trapu, tyra ir stebuklinga lyg tekančios saulės nutviekstas drugio sparnas. Nes nežinau didesnio stebuklo už galimybę būti, mylėti ir pažinti, – taip sako kūrėja apie savo kūrybą.

Nuskambėjo ir nauji eilėraščiai, dar niekur nepublikuoti, sugulę į storą rankraštinę knygą, kurios pavadinimas  „Paslapčių dienoraštisׅ“. Jis saugo būsimų knygų paslaptis.

Susirinkusieji uždavė daug klausimų apie kūrybą ir gyvenimą.

-Kokia graži ir teisinga mintis: „laikas duoda  atimdamas“,- sakė  dalyvavusi susitikime dalyvė, linkėdama kūrybinės minties ir polėkio.

Nepaliko abejingų ir Eglės Guobytės grafikos darbų paroda, kuri džiugins bibliotekos lankytojų akis.

Renginyje apsilankė ir literatės. Tai knygų autorė, daugelį metų bendradarbiaujanti  katalikiškoje bei kultūrinėje spaudoje Elvyra Kučinskaitė, parašiusi knygas „Baltosios lokės knyga“,  „Be pavadinimo. Nusižudžiusiųjų artimųjų istorijos, padedančios išgyventi“.

 Turėjo klausimų  poetei Eglei Guobytei   Molėtų kultūros centro renginių organizatorė Renata Mažeikytė-Čeponienė, kuri išleido poezijos knygą „Vilties pumpuras“.

Renginyje dalyvavo  Dubingių seniūnijos seniūnas Kęstutis Kaminskas, Širvintų Igno Šeiniaus bibliotekos atstovės.

Susitikimas vyko bibliotekai vykdant projektą „Vilnijos krašto kūrėjų pristatymas Lietuvoje“. Projekto partneris – Vilnijos krašto bibliotekų asociacija. Projektą finansuoja Lietuvos kultūros taryba ir Širvintų rajono savivaldybė.

 

Projektų vadovė Dalia Taparauskienė