Susitikimas su rašytoju Benu Bėrantu

Spalio 25 d. Musninkų Alfonso Petrulio gimnazijoje apsilankė rašytojas Benas Bėrantas, kuris pristatė savo kūrybą.  Renginiuose dalyvavo Musninkų Alfonso Petrulio gimnazijos pradinio ugdymo klasės (mokytojos Sigutė Bzožinskienė, Elzė Trakimavičienė, Vaida Savičienė, Gaiva Dambrauskienė, Danguolė Blusevičienė).

Paveikslėlių knygų kūrėjas Benas Bėrantas, kaip ir dauguma vaikų knygų autorių, neapsiriboja vien rašymu. Jo smegenys veikia dviem režimais – kūrybiniu ir vadybiniu. Po leidybos studijų Vilniaus universitete penkerius metus sėmėsi patirties vaikų literatūros leidykloje „Nieko rimto“. Dabar dirba savo svajonių darbą – leidybos agentu. Jis yra vienintelis Lietuvoje nepriklausomas vaikų literatūros agentas. Aktyviai dalyvauja Bolonijos, Frankfurto, Londono ir kitose tarptautinėse knygų mugėse. Savęs rašytoju nevadina, labiau – rašančiu žmogumi. Kurdamas tekstus paveikslėlių knygoms, mintyse jau mato vaizdus ir stengiasi, kad pasakojimas įkvėptų. Bendradarbiavimas  su talentingomis dailininkėmis, grafikos dizainerėmis Vilija Kvieskaite, Tania Rex tiesia sėkmės tiltus – paveikslėlių knygos populiarios, verčiamos į užsienio kalbas. 

Susitikimus pradėjo personažas ponas Kampas, kuris atgijo iš rašytojo knygos tokiu pačiu pavadinimu. Jis miegojo ir negirdėjo, kaip vaikai suėjo į salę. Atsibudęs jis atliko daugelį veiksmų, kol pamatė, kad jį stebi vaikų akys. O tada jis pradėjo pasakoti apie knygos sukūrimo istoriją. Kūrinyje pasakojama apie berniuką Jovarą. Jis gyvena kartu su tėvais mažame bute, kur neturi kambario – tik savo kampą. Kol tėvai tvarkosi ir ruošiasi kraustytis į naujus namus, Jovaras nuobodžiaudamas imasi piešti ant sienos. Kai piešinys atgyja ir prisistato esąs ponas Kampas, berniukas sužino įdomių dalykų apie šio buto ir savo tėvų susipažinimo istoriją.  Vėliau vaikai nupiešė pono Kampo unikalius portretus. Kiekvieno vaizduotėje jis buvo kitoks ir nepakartojamas.  

Personažas ponas Kampas susitikimų metu garsiai skaitė ištraukas iš knygos. Autorius pristatė ir savo kitas knygas – „Riešutortas“ ir „Baubaimė“, kurias galime skaityti ne tik lietuvių, bet ir dar net 10 kalbų. Naujausia autoriaus paveikslėlių knyga vadinasi „Bambukas yra lėėėtas“. Visos autoriaus knygos, paremtos tikromis istorijomis iš rašytojo gyvenimo. Autorius papasakojo, kad daug keliauja po pasaulį ir po knygų muges.

Knyga „Ponas Kampas“ Tarptautinės vaikų ir jaunimo literatūros asociacijos (IBBY) Lietuvos skyriaus nominuota tarp geriausių 2019 m. paveikslėlių knygų vaikams.

Renginiuose dalyvavo Musninkų Alfonso Petrulio gimnazijos pradinio ugdymo klasės (mokytojos Sigutė Bzožinskienė, Elzė Trakimavičienė, Vaida Savičienė, Gaiva Dambrauskienė, Danguolė Blusevičienė).

Dėkojame už gražų bendradarbiavimą su gimnazijos bendruomene. 

Susitikimas vyko bibliotekai organizuojant projektą „Kūrybinės patyriminės dirbtuvės su vaikų knygų kūrėjais“, kurį finansuoja Lietuvos Kultūros taryba ir Širvintų rajono savivaldybė.

 
Projektų vadovė Dalia Taparauskienė