Anciūnų bibliotekos jubiliejinė šventė „Laiko knygą pravėrus“

      Rugpjūčio 12 d. Širvintų Igno Šeiniaus viešosios bibliotekos Anciūnų filiale vyko Anciūnų bibliotekos veiklos 50-ies metų jubiliejinė šventė „Laiko knygą pravėrus“.

      „Biblioteka yra ne tik sienos, lentynos, knygos jose. Biblioteka – tai mes visi, kuriantys ir savo rankomis statantys savo biblioteką“ –šie žodžiai skambėjo jubiliejinėje šventėje. Nesustabdomai bėgantis laikas mūsų biblioteką paženklino gražia sukaktimi, o jubiliejiniai metai visada priverčia mus žvilgtelėti atgal, įvertinti praėjusį laiką, prisiminti paženklintus laikmečio įvykius. Tad pravėrę laiko knygą, į kurią viskas surašyta, galėjome prisiminti bibliotekos istoriją.

      1969 metais buvo įkurta Anciūnų (tuo metu ji vadinosi Unciūnų) kaimo biblioteka. Biblioteka buvo įrengta naujame kolūkio administraciniame pastate (tame pačiame, kur ir dabar). Bibliotekos vedėja paskirta dirbti Jadvyga Adomavičienė. Ten pat įsikūrė kultūros namai, kontora, tame pat name gyveno ir Jadvyga su savo šeima. Jos vyras Kostas Adomavičius dirbo tuometinio „Raudonosios žvaigždės“ kolūkio pirmininku. Bibliotekos knygų fondą sudarė tik 166 egzemplioriai. Laikraščių ir žurnalų tais metais biblioteka negavo. Skaitytojų bibliotekoje buvo 47. Žavi savo energija ir humoro jausmu pirmoji Anciūnų kaimo bibliotekininkė Jadvyga Adomavičienė bibliotekoje dirbo nuo 1969 iki 1996 metų (27 metus). 1996 metais į Anciūnų biblioteką atėjo dirbti nauja darbuotoja: Rita Kukienė. Tais metais knygų fondą sudarė 3653 egz. knygų. Bibliotekoje buvo rengiamos parodos, popietės, eilėraščių konkursai.

      Dabar biblioteka yra pasikeitusi. Biblioteka – bendruomenės kultūros ir informacijos centras. Šiandieną Anciūnų biblioteka yra jauki, šiuolaikiška, atvira visiems ir puoselėjanti bendruomenės tradicijas. Bibliotekos patalpose atnaujinta kompiuterinė įranga, vyksta kompiuterinio raštingumo mokymai, veikia kopijavimo, spausdinimo ir skenavimo paslaugos, atnaujinamas knygų fondas, kurį šiandieną sudaro 4033 egzempliorių knygų. Kiekvienais metais vyksta vasaros, žiemos teatralizuotos šventės, kuriose vaikai artimiau susipažįsta su literatūros veikalais, susitinka su knygų herojais, mylimiausiais pasakų personažais.

      „Knygų skaitymas – tik darbo pradžia. Gyvenimo kūryba – štai tikslas“, – yra pasakęs Nikolajus Rubakinas. Šventės metu Anciūnų vyr. bibliotekininkė dėkojo žmonėms, kurių dėka knygų personažai atgyja, vaikai, tėveliai, seneliai įtraukiami į nuostabų pasakų, fantazijų pasaulį. Gražių žodžių negailėjo aktoriams-mėgėjams ir violetines levandas teikė Alvydai Krapienei, Loretai Ruseckienei, Vitalijai Narkevičienei, Virginijai Jankauskienei, Virginijai Baranauskienei, Gediminui Makauskui.

      Anglų filosofas Francis Bekonas apie knygas vaizdingai ir tiksliai yra pasakęs: „Knygos – minties laivai, plaukiojantys laiko bangomis ir rūpestingai gabenantys savo brangų krovinį iš kartos į kartą“. Šventėje pasidžiaugta aktyviausiais skaitytojais, Virginija Greiciūniene, Danute Mackevičiene, Henriku Ragausku, Tomu Šinkūnu, Fausta Bendoryte. Su dalyvavusiais šventėje pasidalinta įspūdžiais, mintimis apie knygą ir jos skaitymą. Už norą pasidalinti šiluma ir meile vaikams, atvira širdimi, dosnumu prisidėjusiai prie visų švenčių padėkota nuolatinei švenčių rėmėjai Nijolei Didžiokienei.

      Ištrauką iš Justino Marcinkevičiaus knygos ,,Dienoraštis be datų“ skaitė Širvintų kultūros centro Anciūnų filialo vedėjas Gediminas Makauskas, koncertavo jo vadovaujama Anciūnų kaimo kapela. Šventėje dalyvavo ir Anciūnų vyr. bibliotekininkę sveikino Širvintų rajono savivaldybės tarybos narys Julius Jagminas, Švietimo ir kultūros skyriaus specialistė Regina Jagminienė, Širvintų rajono savivaldybės Igno Šeiniaus viešosios bibliotekos direktorė Vaiva Daugėlienė su gausiu būriu kolegių, Zibalų seniūnijos seniūnas Ramūnas Jasevičius, bibliotekos bendraminčiai, draugai, bičiuliai, skaitytojai.

      Šventės partneris ir rėmėjas  Anciūnų bendruomenė.

Širvintų Igno Šeiniaus viešosios bibliotekos Anciūnų filialo vyr. bibliotekininkė Rita Makauskienė