Poezijos ir muzikos valanda „Purpurinis vakaras varva“

„Purpurinis vakaras varva,
Lyg aplietas aviečių sultimis.
Ant akmens šiąnakt dėsime galvas,
Po žvaigždėm šiąnakt gulsimės.“

    (Dalia Saukaitytė)

 

Rugpjūčio 11 d. Širvintų Igno Šeiniaus viešojoje bibliotekoje, Širvintų kultūros centro parodų salėje, vyko poezijos ir muzikos valanda „Purpurinis vakaras varva…“. Skambėjo vertėjos, poetės Dalios Saukaitytės eilės iš eilėraščių rinktinės ,,Purpurinis vakaras“ ir dainos, parašytos pagal šios poetės tekstus.

Dalia Saukaitytė  – poetė, vertėja. Dirbo S. Nėries ir Lietuvių literatūros muziejuose Kaune, „Baltų lankų“ ir Lietuvių kalbos instituto leidyklose Vilniuje. Vilniaus universitete dėstė filosofiją.

Eilėraščių rinkiniuose „Rugpjūčio žemuogės“, „Spalio laukas“, „Purpurinis vakaras“ vyrauja harmoninga moteriška pasaulėjauta ir daininga forma, eilėraštis kuriamas kaip nuotaikos ekspromtas.

Poezijos rinktinę „Purpurinis vakaras“, kurią 2018 m. išleido asociacija „Slinktys”, sudaro pačios poetės kruopščiai atrinkti eilėraščiai.

Dauguma jos eilėraščių, jau seniai virtusių dainomis ir dainuotų, dainuojamų V. Kernagio, K. Smorigino, G. Paškevičiaus, atgijo ir priminė svarbias žmogiškas vertybes, jausmus ir išgyvenimus.

Į poezijos ir muzikos šalį palydėjo aktorius, filmų garsintojas, dainų autorius ir atlikėjas Giedrius Arbačiauskas ir aktorius Eimantas Bareikis.

„Būdamas maždaug 12 metų suvokiau, kad nebūsiu nei kosmonautas, nei lakūnas, nei karininkas. Tuo metu ir užgimė noras kurti dainas bei vaidinti. Pirmąją savo gitarą pirkau dar sovietmečiu už 23 rublius. Namo vežiausi kaip didžiausią brangenybę įsivyniojęs į celofaną. Pirmąją dainą parašiau besimokydamas mokykloje pagal Janinos Degutytės eiles. Ėmiau kurti ir savo žodžius, ir muziką. Labai gera dalintis savo kūryba su kitais, o turėti tokią galimybę ir yra didžiausia sėkmė.“ – sako Giedrius Arbačiauskas. Aktorius dažnai lankosi Lietuvos bibliotekų renginiuose, dalyvauja „Poezijos pavasario“ renginiuose.

Aktorius Eimantas Bareikis vaidina „Keistuolių“, „Atviras ratas“, „Labaiteatras“, Šiaulių dramos teatruose ir yra sukūręs daug išskirtinių vaidmenų.

Jis su „Keistuolių teatro“ kūrybine grupe yra pelnęs 2011 m. „Auksinio scenos kryžiaus“ apdovanojimą už geriausią spektaklį vaikams. 2013-ais metais su kūrybine studija „PetPunk“ šį apdovanojimą pelnė už teatrą vaikams.

Puikus, pripildytas eilių ir muzikos, „lyg aplietas aviečių sultimis“ vakaras, neprailgo ir suteikė daug malonių emocijų gausiai susirinkusiems žiūrovams. Vieniems tai buvo tarsi nostalgiškas sugrįžimas į praeitį, kitiems – gal malonus atradimas ir susipažinimas su poetės eilėmis ir dainomis.

Atlikėjams buvo įteiktos Širvintų rajono savivaldybės merės Živilės Pinskuvienės atminimo dovanos.

Renginys vyko įgyvendinant projektą „Bibliotekos erdvė kultūriniam pažinimui, saviraiškai ir kūrybai“, kurį finansuoja Lietuvos kultūros taryba.

Projekto vadovė Dalia Taparauskienė