Poezijos ir muzikos valanda „Žodėliai nuog kvajynėlių“

   Širvintoms minint 546-ąsias miesto įkūrimo metines, liepos 23 d., penktadienį, Kultūros centro ir Viešosios bibliotekos vidiniame kiemelyje vyko poezijos ir muzikos valanda „Žodėliai nuog kvajynėlių“. Lietuvių liaudies dainas atliko dainininkė Veronika Povilionienė. Skambėjo poeto Juozo Žitkausko eilėraščiai dzūkų tarme. Muzikines improvizacijas akordeonu atliko akordeonininkas Svajūnas Ilčiukas.

   Veronika Povilionienė- lietuvių liaudies folkloro dainininkė, pagarsėjusi tradicinėmis liaudies dainomis ,ir moderniomis liaudies dainų aranžuotėmis, etnologė. 2008 m. dainininkei, liaudies kultūros puoselėtojai Veronikai Povilionienei paskirta Nacionalinė kultūros ir meno premija „Už dainavimą Lietuvai ir pasauliui“. Dainininkė gimė 1946 m. Dzūkijoje, baigė Kapčiamiesčio vidurinę mokyklą, 1976 m. – Vilniaus universiteto Istorijos ir filologijos fakultetą. Dirbo Lietuvos liaudies kultūros centre, Vilniaus mokytojų namuose. Su solinėmis ir bendromis programomis daug koncertavo užsienyje (JAV, Australija, Vakarų Europos bei Skandinavijos šalys). Atstovavo Lietuvai įvairiuose renginiuose, prestižiniuose džiazo muzikos festivaliuose, kelissyk kviesta į folkloro festivalį Vašingtone, JAV.

   Juozas Žitkauskas– vieniems jau gerai žinomas, o kitiems dar tik naujai atrandamas vardas. Poeto kūriniai nepalieka abejingų, kiekvienoje knygoje galite atrasti kažką naują ir dar neskaitytą. Juozas Žitkauskas kasdien užkariauja vis daugiau skaitytojų širdžių.

   Tai poetas, rašantis gimtąja dzūkų tarme. Jis – ir pagarsėjęs kultūros vadybininkas,  Lietuvos mokyklose, bibliotekose, kultūros centruose nuoširdžiai skleidžiantis  žinią apie lietuvių literatūrą suaugusiems ir vaikams. Už pastarąją sritį yra pelnęs garbingą Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos premiją.

   Kūryboje juntamas lengvumas, profesionalumas, apgalvotos detalės. Poetas skaitė eilėraščius ir iš neseniai išleistos knygos „Dubeltavos išpažintys. Eilėraščiai dzūkiškai ir lietuviškai“.

   Poeto kūriniai nustebino įdomiu stilistikos perteikimu, išskirtiniais pastebėjimais, šmaikštumu ir nuoširdžiu prisilietimu prie skaitytojo pasąmonės.

   Lietuvių liaudies dainų atlikėjai Veronikai Povilionienei talkino akordeonininkas Svajūnas Ilčiukas. Jo atliktos muzikinės improvizacijos buvo harmoningos vakaro temai. Susirinkusieji dainavo drauge su Veronika Povilioniene. Atrodė, kad melodijos ir poezijos posmai išbaidė besikaupiančius debesis ir suteikė progą mėgautis žodžio galia, dainos skambumu ir akordeono garsais.

   Tai buvo labai šilta ir jauki poezijos ir muzikos valanda, daugelyje vietų privertusi susimąstyti visus dalyvius. Itin prasmingai, skambant liaudies dainoms apie Tėvynės meilę ir ilgesį, skambėjo ponios Veronikos prašymas jaunimui „Mielas jaunime, neišsivaikščiokite iš Lietuvos. Jei Jūs ją paliksite, kam tada ji bebus reikalinga…“

   Atlikėjams buvo padėkota už puikų ir nuoširdų vakarą, įteiktos gėlės ir Širvintų rajono savivaldybės merės Živilės Pinskuvienės dovanos.

   Džiaugiamės gražiu Širvintų Igno Šeiniaus viešosios bibliotekos bendradarbiavimu su Trečiojo amžiaus universiteto, „Bočių“ draugijos Širvintų skyriaus nariais. Kultūriniai renginiai padeda suburti senjorus bendrai veiklai, tenkina jų kultūrinius poreikius.

   Renginys vyko įgyvendinant projektą „Bibliotekos erdvė kultūriniam pažinimui, saviraiškai ir kūrybai“, kurį finansuoja Lietuvos kultūros taryba.

 

Projekto vadovė Dalia Taparauskienė