„Aš Lietuvą lipdau po gabalėlį“ – literatūrinė-muzikinė kompozicija „Mindaugas“  

„O jau su kokia meile aš lipdžiau

Ir kūriau savo Lietuvą! Ak Seni!

Atidaviau jai viską: protą, širdį

Ir visą meilę, džiaugsmą, svajones,

Ir laimės ilgesį… Nėra žmogaus,

Kuris daugiau jai būtų atidavęs.“

 

(Justinas Marcinkevičius)

 

Liepos 1 d. Širvintų Igno Šeiniaus viešojoje bibliotekoje, Kultūros centro ir Viešosios bibliotekos vidiniame kiemelyje vyko literatūrinė-muzikinė kompozicija „Mindaugas“. Kompozicija sukurta pagal Justino Marcinkevičiaus poetinę dramą „Mindaugas“. Skambėjo šiandieną atspindintis Mindaugo monologas, autentiški įrašai iš Sąjūdžio jubiliejaus metinių, kur tautiškumą žadino Justinas Marcinkevičius, ir muzikinės improvizacijos.

Puikią valstybės kūrimo istorijos akimirkų kompoziciją atliko aktoriai Vaiva Mainelytė, Ramutis Rimeikis, Algimantas Butvilas.

Vaiva Mainelytė – Lietuvos teatro ir kino aktorė, įkūnijusi daugelį personažų teatre ir kine. Ji baigė Širvintų vidurinę mokyklą. 2012 m. aktorei įteiktas „Auksinės gervės“  apdovanojimas už viso gyvenimo nuopelnus, taip pat  ordino „Už nuopelnus Lietuvai“ Komandoro didysis kryžius.

Vaiva Mainelytė su nostalgija prisimena Širvintas, žavisi šiandienos pokyčiais.

Algimantas Butvilas – aktorius, įgarsintojas.

Ramutis Rimeikis – režisierius, aktorius, Lietuvos teatro sąjungos vadovas.

„Justino Marcinkevičiaus kūryba lydėjo mus nuo jaunystės. Su ja mes brendome, daug kartų ją vaidinome teatre, ji mus įkvėpdavo. Šiandien J. Marcinkevičiaus kūrybą tarsi stengiamasi nustumti į praeitį, o ji aktuali ir taip reikalinga. Šiurpas eina skaitant „Mindaugo“ monologus, kurie puikiai atspindi ir šiandieną. Savo pasirodyme būtent tai ir stengsimės atskleisti“, – sakė pasirodymo sumanytojas Ramutis Rimeikis. 

Justinas Marcinkevičius į Lietuvos dramaturgijos ir teatro istoriją įėjo savo trilogija: „Mindaugas“, „Katedra“, „Mažvydas“, kurioje skausmingai apmąstomas Lietuvos valstybės susidarymo ir suvienijimo etapas, architekto kūrėjo ir tarnavimo bažnyčiai santykis bei gimtosios kalbos tautoje išsaugojimo būtinybė. Šie kūriniai sovietmečiu stiprino tautiškumą, žadino domėjimąsi kalba ir istorija.

Renginys skirtas Valstybės dienos  (Lietuvos karaliaus Mindaugo karūnavimo) paminėjimui.

„Šventė reikalinga einančiai Lietuvai. Dirbančiai, kuriančiai, bręstančiai – ne apsižiojusiai butelio kaklą. Europos integracija reikalauja iš mūsų būtent sąmoningumo ir aktyvaus pilietiškumo. Rizikuoju pasirodyti juokingas, bet ištarsiu žodį „lietuviškumo“. Kalba, moralė, papročiai. Nematau prasmės ištirpti, išnykti, kaip sakant – nutautėti. Kam tada tie paminklai, tiltai, Valdovų rūmai arba dainų šventės. Verta gyventi turtingiau, tačiau neverta mokėti už tai padorumu, sąžiningumu, lietuviškumu“, – viename iš interviu 2003-iaisiais Mindaugo karūnavimo 750-ųjų metinių proga kalbėjo tautos poetas, rašytojas Justinas Marcinkevičius.

Aktorių pasirodyme žiūrovai išgirdo autentiškus įrašus iš Lietuvos Sąjūdžio jubiliejaus metinių, kur savo žodžiais tautiškumą žadino Justinas Marcinkevičius.

Širvintų Igno Šeiniaus viešosios bibliotekos direktorė Vaiva Daugėlienė padėkojo aktoriams už sukurtą nuostabią  šventę žiūrovams, puikias vakaro akimirkas ir įteikė gėlės bei dovanėlės.

Renginys vyko įgyvendinant projektą „Bibliotekos erdvė kultūriniam pažinimui, saviraiškai ir kūrybai“, kurį finansuoja Lietuvos kultūros taryba.

Projekto vadovė Dalia Taparauskienė