Kūrybinis susitikimas su dailininke, iliustratore, „Knygų šalies“ įkūrėja Sigute Chlebinskaite

Birželio 14 dieną Širvintų Igno Šeiniaus viešosios bibliotekos skaitykloje vyko susitikimas su dailininke, iliustratore, „Knygų šalies“ įkūrėja Sigute Chlebinskaite. Smagiose dirbtuvėse drauge su dailininke Širvintų pradinės mokyklos 3B klasės mokiniai su mokytoja Svetlana Paliukėniene sukūrė judančių paveikslėlių knygą.

Šią edukaciją dailininkė skyrė Gedulo ir Vilties dienos paminėjimui.

 Sigute Chlebinskaitė yra žymi Lietuvos knygų dailininkė, grafikė, iliustruotoja, daugelio knygos menui skirtų renginių sumanytoja ir organizatorė. Mokėsi Vilniaus dailės akademijoje, vėliau Prahos taikomojo meno, architektūros ir dailės akademijoje, Zalcburgo vasaros akademijoje. 2001-aisiais įkūrė kūrybinę studiją „Tu gali sukurti knygą“, supažindinančią vaikus su įvairiais knygų istorijos etapais. Stažavosi Tarptautinėje vaikų ir jaunimo bibliotekoje Miunchene. Yra Tarptautinės vaikų ir jaunimo literatūros asociacijos (IBBY) Lietuvos skyriaus narė.

Renginio metu vaikai išklausė dailininkės pasakojimą apie Knygų šalį, gavo Knygų šalies piliečių pasus. Sigutė Chlebinskaitė pristatė XIX a. knygų iliustravimo technologijas ir šiuolaikines knygas: Frederique Bertrand ,,Editions du Rouergue“, Takamiro Kurashima poezijos knygą, Dobroslav Foll ,,Ceci ou Cela“ knygą ir kt. Tai yra neįprastos konstrukcijos „stebuklingos“ knygos, kuriose nepakanka vien vartyti puslapius. Jas reikia tam tikru būdu valdyti, kad vaizdai judėtų ar keistųsi.

Šiais metais „Knygų šalis“ mini 20-ies metų jubiliejų. Tai labai įspūdinga data – ilgas ir sunkus kelias link tikslo ir svajonės. 

Šios edukacijos metu nebuvo nuobodžiaujančių: visi nuščiuvę žiūrėjo, kai dailininkė pristatė ypatingąsias savo kolekcijos knygas. Vėliau visi susikūrė po Judančių iliustracijų knygą,  sukurtą Ombro-cinema dar kitaip vadinama Moire technika. Tai yra senovinis animacijos būdas, piešinį popieriuje paverčiantis judančiu: tokiu būdu nupieštas ratas ima suktis, o mirgantys paveikslėliai gali sukelti net galvos svaigulį. Lėtai per pabaigą iliustraciją braukiant specialia vertikaliomis linijomis sugraduota plastikine plokštele, sukuriama judančių objektų iliuzija. Šias  knygas dailininkė pažymėjo specialiu antspaudu, kad jis primintų knygos svarbą ir reikalingumą po šimto metų.

Džiaugiamės bendradarbiavimu su Širvintų pradine mokykla, dėkojame mokytojai Svetlanai Paliukėnienei ir mokiniams, kurie, pasak dailininkės, buvo labai kūrybingi ir smalsūs. Ji buvo sužavėta jaunųjų dailininkų kūrybiškumu ir išmone. 

    Kūrybinis Knygų šalies užsiėmimas „Iliustravimas Moire technika” vyko vykdant projektą „Kūrybinės pajautos patyriminės dirbtuvės su vaikų knygų kūrėjais“. Šį projektą finansuoja Lietuvos kultūros taryba.