Virtualus susitikimas su rašytoju Tomu Dirgėla

Lapkričio 25 d. Širvintų viešojoje bibliotekoje lankėsi rašytojas Tomas Dirgėla.

Tai vienas populiariausių lietuvių vaikų rašytojų, kurio knygos leidžiamos pakartotinai ir verčiamos į užsienio kalbas, o vaikai tiesiog eina iš proto dėl jo detektyvinės serijos „Domas ir Tomas“.

Tomas Dirgėla – rašytojas, dramaturgas. Gimė 1989 m. rugsėjo 5 d. Baigė Palangos senąją gimnaziją, Lietuvos edukologijos universitete įgijo filologijos bakalauro laipsnį. Dirbo lietuvių kalbos mokytoju, žurnalistu. Lietuvos rašytojų sąjungos narys.

– Daugiausia renkuosi Tomo Dirgėlos knygas. Iš tikrųjų per susitikimus su vaikais manęs vis paklausia, ar aš pats skaitau knygas. Aš atsakau, kad knygų skaitymas rašytojui yra tarsi treniruotė, kaip krepšininkams treniruotė prieš rungtynes. Nori nenori, bet, matyt, visi rašytojai turi skaityti knygas, treniruoti fantaziją, žodyną, stilių, žiūrėti, kaip atrodo vaikų mėgstama ir nemėgstama knyga, – sako rašytojas.

Savo skaitytojams Tomas Dirgėla dovanoja jau septynioliktą knygą ir kviečia įžengti į rūką, kuriame dedasi neįtikėtinai šiurpūs dalykai. Tai knyga vaikams „Užkeiktoji pono Kuko knyga”.

 Pandemijos laikotarpiu, kai viską sukaustė karantinas, atsirado galimybė ir poreikis pasitelkti šiuolaikines technologijas ir dalį veiklų perkelti į nuotolines erdves.

Ir šie susitikimai vyko virtualioje erdvėje. Dalyvavo Širvintų pradinės mokyklos 4D ir 3C klasės bei Musninkų Alfonso Petrulio gimnazijos 4 klasės mokiniai,

Šią knygą rašytojas skaitė virtualių susitikimų metu. Vaikai įdėmiai klausėsi, o vėliau, kaip iš gausybės rago, pasipylė vaikų klausimai rašytojui. Kažkas klausė, per kiek laiko parašo knygą, kada rašytojo gimimo diena, kas išlenda iš knygos, kokia ploniausia, kokia labiausiai patiko. Į visus klausimus Tomas Dirgėla stengėsi išsamiai atsakyti. Į klausimą, ar turi šeimoje augintinį, atsakė, jog turi gyvalazdžių ir žiurkėną, o labiausiai norėtų įsigyti žiurkę, kurią galėtų dresiruoti. Atsakydamas į klausimą, ar veda laidas, atsakė, kad veda laidą „Domas ir Tomas“ ir pakvietė apsilankyti jose. Jeigu paklaustumėte, koks klausimas jam nuskambėjo per visą  susitikimų su skaitytojais pirmą kartą, jis atsakytų, jog tai klausimas „ar tikite į dievą?“.

Pažintis tęsis. Rašytojas Tomas Dirgėla pokalbio metu atsakė į daugelį klausimų, kuriuos uždavė vyresnioji bibliotekininkė Aistė Palinauskienė. Šis pokalbis bus patalpintas bibliotekos svetainėje jau netrukus.

Dėkojame už gražų bendradarbiavimą Širvintų pradinei mokyklai, Musninkų Alfonso Petrulio gimnazijai, mokytojoms Adai Gelažūnienei, Astai Jurkevičienei, Daliai Vinslauskienei.

Susitikimai vyko Igno Šeiniaus viešajai bibliotekai vykdant projektą „Interaktyvi pažintis su knygos kūrėjais“, kurį finansuoja Lietuvos kultūros taryba ir LR kultūros ministerija.

 

Dalia Taparauskienė, Širvintų viešosios bibliotekos projektų vadovė