Tapybos ant vandens edukacija Musninkuose

    Širvintų rajono savivaldybės Igno Šeiniaus savivaldybės viešoji biblioteka vykdo projektą „Kūrybinės-edukacinės dirbtuvės „Nuo rašto iki knygos“ vaikams Širvintų rajono bibliotekose“, kurį finansuoja Lietuvos kultūros taryba.

    Musninkų Alfonso Petrulio gimnazijos priešimokyklinio ugdymo grupės vaikučius aplankė edukatorė iš VšĮ „Vyta“, Eglė Daubaraitė, kuri pristatė tapybos ant vandens techniką – ebru.

    Edukatorė Eglė Daubaraitė papasakojo apie šios technikos ypatumus, parodė, kaip naudoti visas priemones, supažindino su jų teikiamomis galimybėmis.

    Ebru menui naudojamas ebru indas, kuriame yra sutirštintas vanduo. Šio vandens paviršius yra padengiamas, natūraliais, ebru menui skirtais dažais. Vėliau vandens paviršiuje suformuojamas autoriaus pageidaujamas vaizdas, kuris gali būti perkeltas ant popieriaus, keramikos, medžio, audinio ir kitų paviršių. Šiame mene naudojamos tik natūralios medžiagos, kurios nekenksmingos nei sveikatai, nei aplinkai. Visas procesas išlikęs autentiškas, kaip ir buvo atliekamas 15-ame amžiuje. Naudojamas specialus Ebru popierius, kuris buvo 16-ame  amžiuje naudojamas, kaip popierius įvairiems vidiniams ir išoriniams knygų papuošimams ir rankraščio aplankams.

    Vėliau visi išbandė įvairias tapybos ant vandens burbulų, šukavimo technikas.

    Ši edukacija patraukė ir pirmos klasės moksleivius, kurie atėjo susipažinti su šiuo menu ir netgi dalyvavo edukacijoje.

    Pasirodo, jog tai buvo pirmasis susitikimas su šiuo menu, bet toks smagus, jog užtruko ilgiau nei buvo numatyta.

    Klasės stalus papuošė tokie nuostabūs kūriniai, kad negalima buvo atitraukti akių: stebino spalvų grožis ir raštų margumas.

    Smagu buvo žiūrėti ir suvokti, kaip svarbu suteikti vaikams galimybę išlaisvinti kūrybinį potencialą ir patirti naujų įspūdžių, išbandyti unikalų tapymo ant vandens meną.

    Dėkoju Musninkų Alfonso Petrulio gimnazijos priešmokyklinio ugdymo grupės auklėtojai Vidai Puzinienei už pagalbą.

Projekto vadovė Dalia Taparauskienė