Čiobiškio bibliotekos 70-mečio šventė

       Lapkričio 16 dieną Čiobiškio biblioteka šventė 70-ąsias bibliotekos įkūrimo metines.

       Renginio vedėja Palmira Kvietkauskienė perskaitė prasmingas mintis apie biblioteką.

    Biblioteka – tai knygų pasaulis, kurioje sutalpinta daug informacijos. Šiuolaikinė biblioteka – tai tarsi gyvenimo mokykla mums visiems, kviečianti ateiti, tiesiog sugrįžti, saugiai pabūti. Tai vieta, kurioje gera, jauku, informatyvu. Tai vieta atvira žinioms ir idėjoms, kur susitinka smalsūs protai ir degančios širdys. Tai vieta, kurioje norisi būti.

    Vyr. bibliotekininkė Snieguolė Šimanskienė pristatė Čiobiškio bibliotekos istoriją.  Čiobiškio gyvenvietės biblioteka įsikūrė 1947 m. Pirmųjų žinių apie biblioteką nepavyko išsiaiškinti,  nepavyko sužinoti,  kas buvo pirmasis bibliotekos vedėjas.   Gyventojai prisimena 1951 metus, kada biblioteka buvo Rusių Rago kaime pas Penkauskienę Katrę ir joje dirbo Mitkutė Janė. 1957-1992 metais bibliotekoje dirbo šie bibliotekininkai: Danutė Jurkūnienė, Liuda Graželienė, Anelė Bertovaitė, Vanda Aleknavičiūtė, Elytė Žukauskaitė, Edmundas Daugėla, Regina Tveragaitė, Teresė Radžiūnaitė, Aldona Balsiūkaitė, Danutė Rinkevičienė, Valentina Brazaitienė, Regina Vaitonytė,  Nijolė Trepekienė, Elena Anužienė.

    1990 m. biblioteka persikėlė į naujas, erdvias kultūros namų patalpas. Nuo 1992 m. dirbti bibliotekoje pradėjo Snieguolė Šimanskienė.

    2000 m. Lietuvos fondui paskelbus konkursą „Mažų miestelių ir kaimų bibliotekos vaikams ir jaunimui“ biblioteka laimėjo parengtą projektą „Stalo žaidimų klubas“.

    Nuo 2008 metų bibliotekoje atsirado 4 kompiuteriai. Nemokama vieša prieiga, spausdinimas, dokumentų nuskaitymas – tapo neatsiejama bibliotekos paslaugų dalimi.

    Bibliotekoje lankėsi nemažai rašytojų: Teodoras Četrauskas, Martynas Vainilaitis, Filomena Taunytė, Alfonsas Balsevičius, Paulius Juodišius, Jonas Lučiūnas, Kęstutis Kasparavičius ir kiti.
Šiuolaikinė biblioteka siūlo naujas, gyventojų poreikius tenkinančias paslaugas. Daugeliu atveju ji yra palanki erdvė, kurioje bendruomenės nariai gali realizuoti savišvietos, saviraiškos  poreikius. Šių laikų biblioteka ne tik skolina knygas, teikia nemokamą interneto prieigą, bet daugeliui lankytojų yra jauki susitikimų, kultūrinių ir pažintinių renginių vieta.

    Čiobiškio bibliotekos 70-mečio šventėje dalyvavo Širvintų Igno Šeiniaus viešosios bibliotekos l. e. direktorės pareigas Vaiva Daugėlienė, Igno Šeiniaus viešosios bibliotekos projektų vadovė Dalia Taparauskienė, Čiobiškio seniūnas Virginijus Niekis, Čiobiškio bendruomenės pirmininkė Laimutė Dzedzevičienė.

    Bibliotekininkei renginį vesti padėjo Palmira Kvietkauskienė, muzikiniais kūriniais  džiugino Vaidas Lengvinas, eiles skaitė Emilija Jakaitė, Fausta Sapitavičiūtė ir Dominykas Klimas.

     Yra sakoma, kad didžiausia gyvenimo prasmė yra pasodinti medį, pastatyti namą, užauginti vaiką. Vieniems to ir užtenka, kitiems reikia kažko daugiau – meile ir dvasingumu sušildytų vertybių. Vieni savo sielos grožį išreiškia tapydami paveikslus, kurdami muziką, kaldami geležį, kiti gi savo sielos šauksmą išreiškia žodžiu. Tai pats geriausias būdas išdalinti kitiems savo mintis, išgyvenimus. Į jį sutelpa sielos džiaugsmas ir skausmas, kasdienybės ir švenčių šviesa. Ir žavimės, skaitydami atsidūrę ten, kur niekada nebūtume nukeliavę, ir gėrimės, pamatę tai, kuo net patikėti sunku.  Žodžiai, virtę knyga, mus užburia, bendraudami su knyga, jaučiamės lyg bendrautume su geriausiu draugu. O juk knyga ir yra draugė, kuri niekada neišduoda.

    Biblioteka be savo nuolatinių skaitytojų būtų bedvasis dulkančių knygų sandėlis. Todėl geriausiems skaitytojams direktorė įteikė savivaldybės atminimo dovanėlės ir padėkas.  Jaunajam skaitytojui Airidui Baumilai,  taip pat Faustai Sapitavičiūtei, suaugusiems: Elenai Šapolienei, Almantui Piškinui ir Leonui  Tamoševičiui.

     Po renginio niekas neskubėjo skirstytis, šiltai bendravo prie arbatos puodelio ir,  žinoma, įspūdingo gimtadieninio torto.

                                                                    Čiobiškio vyr.bibliotekininkė Snieguolė Šimanskienė