Rankdarbių paroda „Kraičio skrynią pravėrus“

 

Širvintų rajono savivaldybės Igno Šeiniaus bibliotekoje gegužės 3 d. vyko parodos  „Kraičio skrynią pravėrus…” atidarymas.  Paroda skirta Motinos dienai, kuri švenčiama pirmąjį gegužės sekmadienį.  Tai pirmoji paroda, kurioje eksponuojami  ne tik tautodailininkų, bet ir jų mamų, močiučių darbai, kurie išlaikė išbandymą laiku ir buitimi. Šią parodą  surengė Širvintų rajono liaudies meno draugija.

Parodos atidarymą pradėjo Širvintų meno mokyklos ankstyvojo ugdymo  vokalinis ansamblis, vadovaujamas Julijos Jadzevičienės, kuris atliko dainą „Kas pasaulyje brangiausia?“. 

„Aš staltiese mamytės,

Jaunystės jos laikų,

Gėlėm išsiuvinėta,

Žaviuos lig šių dienų.“

Šiais poetės Irenos Kerulienės eilėraščio „Mamos staltiesė“  žodžiais iš poezijos knygos „Kur mūsų šaknys slypi“ į susirinkusius prakalbo parodos kuratorė Aldona Ragelskienė, Širvintų rajono liaudies meno draugijos pirmininkė. Pristatydama šią parodą kalbėjo, jog lietuvės moterys nieko nedarė šiaip sau. Jų rankdarbiai buvo skirti dėvėti, buičiai ir pritaikyti šeimos reikmėms, todėl daugelis jų neišliko. Tie, kurie išliko, kalba mums apie mamų, močiučių kruopštumą, darbštumą ir grožio pajautą.  Šios parodos idėja kilo liaudies meno draugijos nariams dar vasario mėnesį. 

Aldona Ragelskienė pakvietė parodos autorius  pristatyti  savo ir savo mamų, močiučių darbus. Su kokia meile buvo pasakojama  apie pirmuosius savo bandymus austi, siuvinėti, megzti…  Tai prisiminimai apie motinos meilę  rankdarbiams, tai atminties išsaugoti blyksniai, nušviesti motinos meilės ir šilumos.  Ypatinga technika sukurti Kęstučio Norušio mamos Eugenijos Norušienės darbai.

 Meno mokyklos sesučių  trio daina  „Apie mamą“  buvo skirta visiems atidarymo dalyviams ir mamoms, dalyvavusioms renginyje.

Aldona Ragelskienė, po Irenos Kerulienės eilėraščio „Močiutės ratelis“ posmų,  įteikė padėkos raštus visiems autoriams, dėkodama už kiekvieno indėlį į šią parodą.

Parodos dalyviai: 

Virginija Ališauskienė, mama Birutė Garlienė, močiutė Elena Vilčinskienė.

Laima Baronienė, mama Eleonora Žiedelienė.

Agnė Gatelytė-Grybauskienė, mama Irena Gatelienė.

Agnė Gatelytė-Grybauskienė, Oksana Graužinienė ir Širvintų parapijos globos namų gyventojai.

Ana Geigalienė.

Oksana Graužinienė, mama Galina Koiro.

Zofija Jablonksienė, mama Elena Slavinskaitė-Vaitkevičienė, vyro sesuo Elena Jablonskaitė.

Sigita Jankovskienė.

Monika Karalienė, mama Aldona Dambrauskienė.

Neringa Lesienė.

Kęstutis Norušis, mama Eugenija Norušienė.

Aldona Petkevičiūtė, mama Janė Petkevičienė.

Aldona Ragelskienė, mama Veronika Juršėnienė, anyta Juzefa Ragelskienė.

Stasė Rulevičienė, dukra Rasa Rulevičiūtė-Icen.

Dalia Taparauskienė.

Aldona Vasiukevičienė, mama Antanina Ulbinienė.

Joana Zinkevičienė.

 

Laima Bikulčienė, Širvintų rajono savivaldybės kultūros centro etnokultūros specialistė, išreiškė viltį, kad ši paroda, nors ir pirmutinė, bus  organizuojama ir ateityje, kad joje bus eksponuojama vis daugiau ir įvairesnių darbų. 

Gražiu renginio pabaigos akordu nuskambėjo Širvintų meno mokyklos mergaičių vokalinio ansamblio daina „Jei širdelėje mamytė“ (mokytoja Julija Jadzevičienė).

Širvintų rajono liaudies meno draugijos  vardu nuoširdžiai dėkojame Aldonai Ragelskienei. Už šios parodos organizavimą esame dėkingi Oksanai Graužinienei , Agnei Gatelytei-Grybauskienei, Laimai Bikulčienei, Daliai Taparauskienei, Dalei Karolaitienei, Širvintų viešajai bibliotekai.

Paroda „Kraičio skrynią pravėrus…” skirta Motinos dienai paminėti,  ji bus eksponuojama iki birželio 3 dienos, tad kviečiame apsilankyti Širvintų rajono savivaldybės Igno Šeiniaus viešojoje bibliotekoje ir apžiūrėti eksponuojamus rankdarbius.

Širvintų rajono liaudies meno draugijos informacija