Tremtinių ir politinių kalinių nuotraukų albumo „Ištremti iš Tėvynės/Deported From Their Homeland“ pristatymas

Minėjome Gedulo ir vilties dieną. Ši diena skirta prisiminti 1941 m. birželio 14 d. Sovietų Sąjungos pradėtus masinius gyventojų trėmimus į Sibirą. Iš viso išvežta apie 17 485 žmonių, kurių didžioji dalis išvežti į tremtį, kiti – į GULAG‘o stovyklas.

Igno Šeiniaus viešosios bibliotekos skaitykloje Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centro darbuotojai pristatė naują leidinį – Tremtinių ir politinių kalinių nuotraukų albumą „Ištremti iš Tėvynės/Deported From Their Homeland“. Dalyvavo albumo sudarytojai: Benas Navakauskas, Birutė Panumienė, Violeta Jasinskienė, Elvyra Mickevič.

Tai – pirmasis lietuvių ir anglų kalbomis parengtas nuotraukų albumas, nuosekliai pasakojantis sovietų represijas patyrusių asmenų – tremtinių ir Gulago lageriuose kalintų politinių kalinių – istorijas. Leidinyje pateikiama apie 800 nuotraukų iš Lietuvos gyventojų tremties ir kalinimo vietų Sibire, europinėje Rusijos dalyje ir Centrinėje Azijoje. Dauguma albume panaudotų nuotraukų iki šiol nebuvo publikuotos.

Albume pateikiamomis nuotraukomis nuosekliai rekonstruojami Lietuvos tremtinių ir politinių kalinių likimai: patirtas teroras, prievartinis darbas sovietinėje pramonėje, taip pat išgyvenimo strategijos, tradicijų išsaugojimas, neginkluotas pasipriešinimas tremties vietose ir Gulago lageriuose, žuvusiųjų palaidojimo vietos.