Popietė „Man visur namai“ Bagaslaviškio filiale

Spalio 12 d. Širvintų Igno Šeiniaus viešosios bibliotekos Bagaslaviškio filiale įvyko popietė „Man visur namai“, skirta poetės Janinos Degutytės jubiliejinei sukakčiai paminėti.

2023-ais metais minime poetės, vėlyvosios lyrikos romantikės, eilėraščių vaikams autorės, Janinos Degutytės 95-tąsias metines. Poetė gimė 1928 m. liepos 6 d. Kaune. Poetės gyvenimas kupinas skaudžių potyrių. Gana anksti neteko motinos, o 1942 metais neteko ir tėvo. Nuo mažens turėjo nemažai sveikatos problemų, o eilėraščius pradėjo rašyti gana anksti. Rašė būdama vos dešimties.

1958 m. Janina Degutytė buvo priimta į Lietuvos rašytojų sąjungą. Jos eilėraščiuose daug juodos ir baltos spalvos, daug liūdesio, daug filosofinių apmastymų. Tačiau poezija jos pašaukimas ir ji rašė ne tik suaugusiems bet ir vaikams. Išleista daugiau negu 20 eilėraščių knygų, kai kurie iš jų virtę dainomis. Autorė mirė 1990 m. vasario 8 d. eidama 62-uosius metus, prieš pat Lietuvai atgaunant Nepriklausomybę, kurios labai laukė. Palaidota Antakalnio kapinėse.

Popietės metu susipažinta su Janinos Degutytės biografija, bibliografija bei kitais faktais apie rašytoją. Susirinkusiems bibliotekininkė skaitė Janinos Degutytės kūrybą. Šiai datai paminėti buvo eksponuojama spaudinių paroda „Sugrįžusi iš paukščio širdies“. Taip įprasminome 95-ąją iškilios poetės, vertėjos, eilėraščių ir pasakų vaikams autorės sukaktį.