„Nauja Aušros aušra“ – Širvintų Igno Šeiniaus viešojoje bibliotekoje

Birželio 8 dieną Rokiškio krašto muziejuje vyko iškilmingas renginys „Nauja Aušros aušra“, kuriame buvo pristatytas pirmojo mėnraščio „Aušra“ (1883–1886) naujasis leidimas, atgimęs praėjus lygiai 140 metų nuo pasirodymo. Perleidimo iniciatorius – Respublikos Prezidentas Gitanas Nausėda, Mecenatas – Pranas Kiznis.

Leidinio pristatymo renginyje Prezidentas pasidžiaugė, kad prieš metus gimęs projektas sėkmingai įgyvendintas – mėnraščio, paklojusio pamatus Vasario 16-ajai, turinys bus prieinamas ne tik siauram specialistų ratui, bet ir kiekvienam, besidominčiam savo krašto praeitimi.  Leidinys sudarytas iš penkių knygų. Keturiose – originaliu formatu perspausdinami 1883, 1884, 1885 ir 1886 metų įrišti mėnraščio komplektai. Įvadinėje knygoje skelbiami „Aušros“ perleidimo iniciatoriaus ir globėjo Lietuvos Respublikos Prezidento Gitano Nausėdos bei Mecenato ir leidėjo įvadiniai žodžiai, apžvalginiai straipsniai, tekstų antologija ir sukurtas žodynėlis, padedantis rasti dabartinį atitikmenį.

Mėnraštis iškilmingai dovanotas Lietuvos muziejams bei bibliotekoms. Šalies vadovas asmeniškai perdavė perleistos „Aušros“ komplektus keturiasdešimčiai Lietuvos mokyklų, bibliotekų, muziejų atstovams. „Skaitykite ­„Aušrą“ širdimi, nesistenkite surasti istorinių žinių, tai nepralenkiamas Tėvynės meilės manifestas, gimęs itin sudėtingomis tautai sąlygomis. Tegul „Aušra“ leidžiasi į savo kelionę po Lietuvos mokyklas, miestus, miestelius ir kaimus. Tepasiekia ji kiekvieną, neabejingą lietuvių tautos likimui“, – sakė Prezidentas Gitanas Nausėda.

Prasminga dovana atkeliavo ir į Širvintų Igno Šeiniaus viešąją biblioteką. Visus, neabejingus savo krašto istorijai, gimtajai kalbai, kviečiame susipažinti, paskaityti ir pavartyti naująją „Aušrą“.