Broniaus Bušmos knygos „GIMINĖS. Taip jie jas kūrė“ pristatymas

Lapkričio 10 d., Igno Šeiniaus viešosios bibliotekos skaitykloje svečiavosi Bronius Bušma –  ilgametis TV režisierius ir pirmojo lietuviško serialo „Giminės“ autorius. Vyko režisieriaus ir rašytojo naujos knygos „GIMINĖS. Taip jie jas kūrė“ pristatymas. Susirinkusieji turėjo unikalią galimybę prisiminti visas serialo „Giminės“ dalis. Bronius Bušma nukėlė visus į smagius prisiminimus, papasakojo įdomiausias serialo scenas.

Knygoje „Giminės. Taip jie jas kūrė“ beletrizuota forma pasakojama kaip Lietuvos nacionaliniame radijuje ir televizijoje buvo kuriamas populiarus serialas „Giminės“ ir jo tęsiniai: „Atžalos“ bei „Giminės ir…“. Kūrinyje selektyviai prisimenama LNRT veikla pirmąjį Nepriklausomybės dešimtmetį. Žiūrovams taip pat  žinomos knygos: „Šventiškas interviu“, „Monologas savam kieme“, „Strazdanota vasara“, „Būk geras, Jackau, nemirk!“, „Saulytė dingo“. Pagal apysaką „Strazdanota vasara“ sukurtas televizijos filmas.

„Šią knygą rašau trečiu asmeniu – jis, Bušma, kūrė scenarijų, tačiau knygą rašo kitas Bušma. Psichologas Gediminas Navaitis yra sakęs, kad tas, kuris apie save knygoje rašo trečiu asmeniu, nori save iškelti, bet aš jam niekaip neprisiruošiu paskambinti ir pasakyti, kad tai netiesa – visai nenoriu savęs išsikelti. Rašydamas apie scenaristą Bušmą, galiu iš jo pasišaipyti, pasijuokti, nes tas mūsų kūrinys – serialas – buvo su visokiais cirkais, todėl man ir norisi šitaip rašyti“, – sako knygos autorius.

„Viskas, apie ką rašau, yra iš kaimo – man kaimietis yra doras, paprastas, artimas. Paradoksalu – Vilniuje gyvenu jau daug metų, bet rašydamas noriu pabėgti… O ir „Giminės“ buvo ne apie miestietį, bet apie girininką…“, -pasakojo Bronius Bušma.

Vakarui baigiantis susirinkusieji galėjo įsigyti autoriaus naujausią knygą. Gražiu vakaru džiaugėsi Igno Šeiniaus viešosios bibliotekos projektų vadovė Dalia Taparauskienė ir įteikė svečiui gėlių.

Renginys vyko bibliotekai vykdant projektą „Literatūros ir meno sintezė bibliotekoje“, kurį finansuoja Lietuvos kultūros taryba ir Širvintų rajono savivaldybė.

 

Bibliotekininkė Ugnė Trumpickaitė