Literatūrinės improvizacijos su kino ir teatro režisieriumi, rašytoju Vytautu V. Landsbergiu

Lapkričio 9 d.  vyko neįprastos literatūrinės improvizacijos. Dalyvavo Širvintų pradinės mokyklos 4A ir 4B klasių mokiniai su mokytojomis Aušra Lebedeviene ir Lena Vaitkūniene. Mokiniai pasinėrė į literatūrines improvizacijas su rašytoju, poetu, dramaturgu, kino ir teatro režisieriumi Vytautu V. Landsbergiu.

Mokinių mėgiamo rašytojo vaikiškos knygos: „Rudnosiuko istorijos“, „Arklio Dominyko meilė“, „Arklio Dominyko brangakmenis“ buvo išrinktos geriausiomis metų knygomis.

Rašytojas labai vaizdžiai ir įdomiai su jaunaisiais klausytojais kalbėjo apie knygos kūrimo svarbiausius akcentus. Vaikai aktyviai dalyvavo pokalbyje, atsakinėjo į klausimus, dainavo lietuvių liaudies dainą ,,Avižėlė iškulta buvai“. Už tiksliausią dainos atlikimą Elijai Igliukaitei rašytojas padovanojo naujausią savo knygą.

Vytautas V. Landsbergis jau ne vieną dešimtmetį kuria dokumentinius filmus. Kaip kino režisierius kuria ir dokumentinius, ir vaidybinius filmus. Dalyvavo ne viename filmų festivalyje, vykusiame įvairiose pasaulio šalyse. Pelnė nemažai apdovanojimų. Rašo pjeses, kuria pats, taip pat režisuoja kitus pastatymus Lietuvos teatrų scenose.

Pokalbiui prasidėjus apie filmų kūrimą, režisierius su vaikais aiškinosi, filmų kūrimo procesus. Diskusija nusirutuliojo iki pačių įdomiausių, kvapą gniaužiančių, paslaptingų istorijų ir siužeto vingių.

Literatūrinės improvizacijos sėkmingai keliavo į priekį. Įsijautę vaikai sugalvotai idėjai siūlė veikėjus, o veiksmo kulminacijai kūrė intrigą. Kiekvienas siūlė savąją. Vaikams, kurie pasiūlė įdomiausias istorijas, režisierius padovanojo savo atliekamų dainų kompaktines plokšteles.

Pagal nusistovėjusią tradiciją renginio svečias įteikė prizus skaitymo iššūkį „Vasara su knyga“  įveikusiems vaikams.

Renginys vyko bibliotekai vykdant projektą „Kūrybiniai užsiėmimai: susidomėjimas gimsta dalyvaujant“, kurį finansuoja Lietuvos kultūros taryba ir Širvintų rajono savivaldybė.