Paminėta Pasaulinė medijų ir informacinio raštingumo (MIR) savaitė

Spalio 24–31 dienomis Lietuvoje vyko tradicinė, jau 11-oji Pasaulinė medijų ir informacinio raštingumo (MIR) savaitė.

Nuo 2012-ųjų UNESCO inicijuotą MIR savaitę kasmet rengia vis kita šalis – šįkart Nigerija. Tuo pat laiku, paskutinę spalio savaitę, diskusijas, seminarus, konferencijas, pristatymus, mokymus ir pan. savo šalyje organizuoja kiekviena UNESCO valstybė narė. Lietuvoje pirmąkart MIR savaitę organizavo šalies bibliotekos.

Pasaulinės UNESCO MIR savaitės 2022 metais Lietuvoje tikslas – kurti laimingą visuomenę per informacijos elgsenos pažinimą. Šios savaitės metu buvo norima padėti suprasti medijų ir informacinio raštingumo svarbą ir reikšmę kiekvieno piliečio gyvenime, paskatinti pasitikrinti savo MIR žinias, elgesį ir atsparumą netikroms naujienoms, propagandai.

Igno Šeiniaus viešoji biblioteka taip pat prisijungė prie MIR savaitės metu organizuojamų nuotolinių renginių.

Spalio 25 d. Igno Šeiniaus viešosios bibliotekos darbuotojos Alina Griškevičienė, Ugnė Trumpickaitė, Birutė Lajauskienė lankėsi Širvintų Lauryno Stuokos – Gucevičiaus gimnazijoje, kur susitiko su IIa klasės gimnazistais ir informacinių technologijų mokytojomis Lina Janickaite bei Diana Lesutiene.

Bibliotekininkės Alina ir Ugnė pristatė gimnazistams MIR savaitę ir pakvietė stebėti tiesioginę transliaciją „Ar esame atsakingi informacijos vartotojai – ką galime mes, o kur reikia technologijų pagalbos?“. Diskusiją vedė LRT žurnalistė, rašytoja Živilė Kropaitė Basiulė. Dalyvavo:  VDU Viešosios komunikacijos katedros profesorė, UNESCO Uni-Twin medijų ir informacinio raštingumo tyrimų centro viena iš vadovių bei VDU Viešosios komunikacijos docentas Ignas Kalpokas. Mokiniai gavo daug naudingos informacijos, kaip atpažinti melagienas, dezinformaciją, nepaklysti informacijos sraute ir kt.

Po tiesioginės transliacijos peržiūros gimnazistai sprendė testą „Medijos ir informacinis raštingumas“. Dėkojame Širvintų Lauryno Stuokos – Gucevičiaus gimnazijai už gražų bendradarbiavimą, mokytojoms Linai Janickaitei, Dianai Lesutienei ir mokiniams už šiltą priėmimą.

Spalio 26 d. Igno Šeiniaus viešojoje bibliotekoje apsilankė Širvintų „Atžalyno“ progimnazijos 8a klasės mokiniai su mokytojomis Ligita Pažusyte ir Merine Pushklevichiene.

Mokiniai stebėjo nuotolinę tiesioginę transliaciją, kurios metu buvo pristatytas naujas stalo žaidimas „Populistas“. Tai kritinio mąstymo žaidimas, ugdantis visuomenės medijų ir informacinį raštingumą, sąmoningumą ir atsparumą informacinei manipuliacijai. Stalo žaidimo „Populistas“ praktinio taikymo galimybes pristatė Šiaulių apskrities Povilo Višinskio viešosios bibliotekos informacinių, edukacinių ir kultūrinių paslaugų skyriaus vedėja Gerda Žymantaitė – Magalinskė. Apie kritinį mąstymą kalbėjo politologė Rima Urbonaitė.

Dėkojame Širvintų „Atžalyno“ progimnazijai už gražų bendradarbiavimą, mokytojoms Ligitai Pažusytei ir Merinei Pushklevichienei bei 8a klasės mokiniams už apsilankymą.

Bibliotekininkė Ugnė Trumpickaitė