Pasakojimo edukacija „Dvylika brolių, juodvarniais lakstančių“

Igno Šeiniaus viešosios bibliotekos skaitykloje svečiavosi Molėtų rajono savivaldybės viešosios bibliotekos  Molinukė  (Janina Vyšniauskienė) su pasakojimo edukacine programa „Dvylika brolių, juodvarniais lakstančių“. Edukacinė programa parengta pagal to paties pavadinimo lietuvių liaudies pasaką. Edukacijoje dalyvavo Širvintų l/d „Boružėlė“ „Pelėdžiukų“ grupės ikimokyklinukai su  auklėtoja Virginija Stundyte ir auklėtojos padėjėja Rasa Viliūte.

„Senų senovėje Lietuvos pakraštyje gyveno laiminga šeima. Deja, laimė truko neilgai…“, – taip prasideda lietuvių liaudies pasaka. O kas gi buvo toliau?  „Pelėdžiukams“ buvo labai smalsu išgirsti visą sekamą pasaką. „Pavirto broliai į paukščius, pasisodino sesę ant nugaros ir nuskraidino ją į girią. Pasodino ant aukščiausios girioje augančios pušies ir išskrido…“, – toliau pasaką tęsė Molinukė. Pasakojama istorija nuo pat pirmos minutės įtraukė darželinukus į siužeto vingius.

Visi  susikaupę klausėsi Molinukės pasakojimo, noriai atlikinėjo užduotis. Vaikai ne tik įdėmiai klausėsi sekamos pasakos, bet ir patys aktyviai joje dalyvavo, padėdami pasakos herojams įveikti įvairias kliūtis. Eidami kartu su mergaite per girią sutiko debesis, vėjus ir  galybę paukščių. Jų visų paklausė: „Ar nematėte mano brolelių, juodvarniais lakstančių?“ Nei vienas nebuvo matęs, tik juodas varnas žinojo, kur broliai randasi.

Edukacijos metu labai gražiai suskambėjo bambukiniai skudučiai, medinės lazdelės ir molinės švilpynės. Buvo galima išgirsti pačius įvairiausius garsus, kurie išradingai atskleidė sekamos pasakos turinį.

Smagus ir labai įdomus užsiėmimas išsirutuliavo iki judrių žaidimų. Renginiui pasibaigus vaikai išėjo kupini pačių šilčiausių emocijų, veiduose žaidė šypsena, netilo skambus juokas.

Bibliotekininkė Ugnė Trumpickaitė