Festivalio „Poezijos pavasaris“ skaitymai Gelvonuose

Poezijos pavasaris – tarptautinis poezijos festivalis, iškiliausias kasmetinis literatūrinis renginys Lietuvoje, rengiamas Lietuvos Rašytojų sąjungos. Jame savo kūrybą skaito Lietuvos ir užsienio poetai, dalyvauja aktoriai, dainininkai, muzikantai, dailininkai.

Festivalis rengiamas kasmet nuo 1965 m., paskutinę gegužės savaitę. Per keletą dienų įvyksta virš 120 susitikimų, kurie sutraukia klausytojų iš visos Lietuvos bei užsienio. O virtualūs tiltai suteikia galimybę susitikti su poetais, kurie gyvena JAV, Jungtinėje Karalystėje, Vokietijoje ir Danijoje. Festivalio išvakarėse išleidžiamas naujų eilėraščių, poezijos vertimų ir esė apie literatūrą almanachas „Poezijos pavasaris“. Kasmet vainikuojamas Poezijos pavasario laureatas. Šių metų „Poezijos pavasario“ 58-asis laureatas – poetas Liudvikas Jakimavičius už eilėraščių rinkinį „Paliktos paletės“.

Labai džiugu, kad po pertraukos festivalis „Poezijos pavasaris“ iš vasaros vėl persikėlė į pavasarį. Širvintose ir rajone „Poezijos pavasario“ renginiai vyksta nuo 1994 m., taigi, jau 29-ąjį kartą. Skrisdama per visą Lietuvą Poezijos pavasario paukštė nutūpė Gelvonuose.

Poezijos paukštė, suskleidusi sparnus Gelvonų kultūros centre, kvietė poezijos mylėtojus susiburti ir pasiklausyti gražiausių eilių. Svečiavosi lenkų poetas iš Krokuvos Dawid Mateusz, vertėjas Rimvydas Strielkūnas, poetas, žurnalistas Alvydas Valenta, aktorė, režisierė, dainų atlikėja Donata Kielaitė ir poetas, literatūrologas, kritikas Vainius Bakas. Festivalio skaitymus kuravo vertėjas Rimvydas Strielkūnas.

Susitikimą pradėjo aktorė, režisierė Donata Kielaitė, kuri atliko dainą  pagal lietuvių poetės Salomėjos Nėries eilėraštį „Pabučiavimas“. Labai gilius, jautrius eilėraščius gimtąją kalba skaitė svečias iš Krokuvos Dawid Mateusz. Jo eilėraščių vertimus perskaitė vertėjas Rimvydas Strielkūnas. Visus sujaudino žurnalisto ir poeto Alvydo Valentos kūryba, kurią jis skaitė Brailio raštu. Naujausia savo kūryba pasidalijo poetas, literatūrologas Vainius Bakas. Visą renginį skambėjo gražiausia kūryba ir dainos, kurie prisilietė prie kiekvieno klausiusio. Buvo nepaprastai gera klausytis ir skęsti poezijos ir dainų jūroje… Žiūrovai negailėjo svečiams plačių šypsenų ir gausių plojimų.

Renginiui baigiantis šilčiausius sveikinimo žodžius tarė Igno Šeiniaus vardo viešosios bibliotekos skaitytojų aptarnavimo ir vaikų literatūros skyriaus vedėja Almutė Kanapienienė ir įteikė visiems festivalio dalyviams Širvintų rajono savivaldybės atminimo dovanas.

Festivalio dalyviai džiaugėsi šiltu ir svetingu priėmimu. Dėkojo visiems susirinkusiems ir organizatoriams. Su nekantrumu lauksime kitų metų, kai vėl susitiksime. Poetams linkime, kad niekuomet neišsektų kūrybinė versmė ir vėl mus pradžiugintų savo kūryba.

Iš tiesų Poezijos pavasaris sužydėjo visomis pavasario spalvomis, prasiskleidė įvairiaspalvėmis gėlėmis, kvepėjo žydinčiomis alyvomis. Na, o bibliotekai buvo padovanoti Poezijos pavasario leidiniai.

 

Bibliotekininkė Ugnė Trumpickaitė