Arklio Dominyko svajos

Gegužės 23 d. Lapelių bibliotekoje vyko popietė „Arklio Dominyko svajos“, skirta Vytauto V. Landsbergio 60-ečiui paminėti. Minint rašytojo jubiliejų, visą gegužės mėnesį Lapelių bibliotekoje yra eksponuojama knygų paroda „Vytautui V. Landsbergiui 60“.

Renginio „Arklio Dominyko svajos“ metu buvo pristatyta rašytojo Vytatuto V. Landsbergio kūryba.

Vytautas V. Landsbergis gimė 1962 m. gegužės 25 d. Vilniuje. Poetas, publicistas, teatro ir kino režisierius bei vaikų rašytojas mokėsi Vilniaus Antano Vienuolio vidurinėje mokykloje. Studijavo Vilniaus universiteto filologijos fakultete ir baigė lietuvių filologijos studijas. Studijavo kino režisūrą Tbilisio teatro institute, Jono Meko antologinių filmų archyve Niujorke. 1996 metais Vytautas V. Landsbergis studijavo teatro režisūrą Anglijoje, Lidse surengtuose jaunųjų Europos teatro režisierių kursuose.

2002 metais žiūrovų širdis užkariavo ir pirmas autoriaus vaidybinis filmas, skirtas vaikams – „Jonukas ir Grytutė“. Rašytojas Vytautas V. Landsbergis daugiausia žinomas dėl daugybės mažiesiems skaitytojams parašytų pasakojimų. Jo parašytos knygos „Rudnosiuko istorijos“, „Arklio Dominyko meilė“ buvo išrinktos geriausiomis knygomis, skirtomis vaikams.

Rašytojas yra mylimas ir už tokius kūrinius kaip „Obuolių pasakos“, „Angelų pasakos“, „Pelytė Zita“, „Tinginių pasakos“, „Kiaušinių pasakos“, „Arklio Dominyko kelionė į žvaigždes“, „Obuolių pasakos ir kriaušių“, „Varlė Bunkeryje“ ir daugelį kitų šmaikščių, pamokančių, įdomių istorijų vaikams.

Popietės metu buvo skaitomos tekstų ištraukos iš Vytauto V. Landsbergio knygos „Dominyko kelionė į žvaigždes“. Erika Svirskienė įspūdingai paskaitė tekstą „Venera pasakoja Dominykui apie memy“. Laura Bareckaitė ir Vaiva Dabužinskienė paskaitė teksto ištrauką „Dominykas kalbasi su rugiagėle“. Jaunosios skaitytojos Audinga Dieninytė, Liepa Gumbrevičiūtė, Vilija Padeigytė, Sandra Pušinskaitė, Elena Kuzminskaitė ir Erika Svirskienė paskaitė tekstą „Arklys Dominykas ir rugiagėlių pieva“. Šiam gražiam rašytojo Vytauto V. Landsbergio jubiliejui Širvintų kultūros centro Bagaslaviškio moterų šokių grupė „Liepsna“ pašoko „Sparnuotą šokį“. Taip pat vaikų ir jaunimo šokių kolektyvo „Šypsnis“ 4 grupė skyrė šokį „Vosilinka“. Už skaitymą ir šokius vyr. bibliotekininkė Janė Stravinskienė popietės dalyviams įteikė atminimo dovanėlės ir pakvietė dažniau užsukti į knygų pasaulį bei džiaugtis jo teikiamais stebuklais. Širvintų kultūros centro Bagaslaviškio filialo vadovei Erikai Svirskienei atminimui padovanotas paveikslas „Rugiagėlės“, kad ilgai primintų arklio Dominyko svajas ir meilę rugiagėlei. Visiems linkiu daugiau svajoti, mylėti, ieškoti, atrasti savo stebuklų pasaulį knygoje.

Lapelių filialo vyr. bibliotekininkė Janė Stravinskienė