Bagaslaviškyje paminėti Gyvūnų gerovės metai

Gyvūnų gerovės metus Lietuvos Respublikos Seimas priėmė atsižvelgęs į tai, kad pastaraisiais metais buvo atskleisti ir paviešinti didelio masto žiauraus elgesio su gyvūnais atvejai. Išaiškintos nelegalios veisyklos, gyvūnų teisių pažeidimai namų ūkiuose, privačiuose zoologijos soduose.

Aplinkos ministerija pristato originalų Gyvūnų gerovės metų logotipą, kuris vaizduoja iš Lietuvoje gyvenančių laukinių ir naminių gyvūnų sukomponuotą gyvybės medį. Logotipas sukomponuotas iš 15 rūšių gyvūnų, tiek naminių, tiek laukinių: tai kalakutas, arklys, višta, žąsis, čiurlys, bitė, varlė, gyvatė, katė, šuo, ežys, vilkas, kiškis, meška ir lašiša. Nors gerovės nusipelno visi gyvūnai be išimties, bet į logotipą visi netilptų. Būtent dėl šios priežasties buvo  pasirinkta keletas „atstovų“, kurie garsiausiai komunikuoja gyvūnų problemas Lietuvos žiniasklaidoje.

Kiekvienas gyvūnas privalo būti auginamas ir prižiūrimas atsakingai. Gyvūnai yra mūsų draugai, pagalbininkai ir šeimos nariai. Turėtume būti jiems amžinai dėkingi už jų gyvenimą šalia mūsų. Jų buvimas yra neįkainojamas, suteikiantis žmonėms daug džiaugsmo ir prasmės bei duodantis mums naujos patirties.

Širvintų rajono savivaldybės Igno Šeiniaus viešosios bibliotekos Bagaslaviškio filialo bibliotekininkė organizavo Gyvūnų gerovės metų paminėjimą savo sodyboje kartu su „Tėkmės“ mokyklos pradinių klasių mokiniais. Sodyboje laikomi bei atsakingai ir profesionaliai prižiūrimi sportiniai balandžiai, banguotosios papūgėlės, raudonosios rozelos, kanarėlės, mėlynkaktė amazonė Azo, vištos, putpelės, bitės, belgų aviganė Vega. Sodybos šeimininkas Gediminas (biologijos mokytojas) supažindino mokinius su naminiais ir egzotiniais gyvūnais, papasakojo apie gyvūnų ypatumus, atsakomybę pasirenkant augintinį, gyvūnų priežiūrą. Kiekvienas vaikas turėjo galimybę paimti į rankas ir paleisti po vieną balandį, paruošti papūgoms ir kanarėlėms „skanėstus“ iš ūkyje užaugintų daržovių, atpažinti vištų, putpelių, balandžių, papūgų ir kanarėlių kiaušinius. Šurmulys, susižavėjimo šūksniai, klausimai ir komentarai, daug šypsenų – tai malonūs įspūdžiai po edukacinės dienos.

Minint Gyvūnų gerovės metus buvo akcentuojama, jog svarbu ne tik mylėti gyvūnus, bet ir atsakingai jais rūpintis.

Bagaslaviškio filialo vyr. bibliotekininkė Rima Žilinskienė