Kviečiame išbandyti naujas paslaugas, teikiamas bibliotekoje

Biblioteka – tai ne tik knygų pilnos lentynos, bet ir erdvė, skirta kurti, mokytis, bendradarbiauti bei tobulėti visapusiškai, tai galimybė susipažinti su naujausiomis technologijomis bei įgyti naujų įgūdžių, kurie gali praversti ateityje.

Į Širvintų rajono savivaldybės Igno Šeiniaus viešosios bibliotekos teikiamų paslaugų sąrašą įtrauktos naujos paslaugos, suteikiančios galimybę naudotis naujausia technika. Viena iš jų yra 3D spausdintuvas.

3D spausdinimas – tai trimačio, vientiso, praktiškai bet kokios formos objekto gaminimo procesas iš skaitmeninio modelio. Proceso metu spausdinamas objektas liejamas iš plastiko sluoksnis po sluoksnio. 3D spausdinimas užima ypač trumpą pasiruošimo gamybai bei gamybos laiką, o tai yra puiki  galimybė turėti realų produktą jau tą pačią dieną, kai jis buvo pradėtas kurti.

Bibliotekoje,  be 3D spausdintuvo, galite išmėginti ir kūrybinį paketą, kurį sudaro  Wacom Intuos Pro grafinė planšetė, planšetinis kompiuteris, rašalinis spausdintuvas nuotraukoms, negatyvų ir nuotraukų skaitmeninimo skeneriai, Web tipo ir FHD kameros.

Grafinė planšetė – skaitmeninė piešimo lenta, skirta ne tik dailininkams ar dizaineriams, bet ir naudotojams mėgėjams, studentams, moksleiviams ar mažesniems vaikams. Ant jos vaizdai piešiami specialiu rašikliu, vadinamu stiliumi. Piešinys nėra matomas ant planšetės paviršiaus, o skaitmenine forma perkeliamas į kompiuterį ir matomas jo ekrane. Piešti šioje lentoje yra ne tik įdomu, bet ir smagu.

Dar viena iš kūrybinio paketo dalių yra plataus naudojimo skeneris „Epson V600“, tinkamas skaitmeninti negatyvus ir nuotraukas. Šis įrenginys tiks visiems, norintiems kokybiškai nuskenuoti norimą objektą. Jei namuose turite senų fotografijų negatyvų ar skaidrių, pas mus galėsite nusiskenuoti ir atsispausdinti iš jų senas nuotraukas. Su šia įranga Jūs patys galite kurti savo nuotraukų albumus.

Visa įranga gauta įgyvendinant ES struktūrinių fondų finansuojamus projektus „Gyventojų skatinimas išmaniai naudotis internetu atnaujintoje infrastruktūroje“ ir „Prisijungusi Lietuva: efektyvi, saugi ir atsakinga Lietuvos skaitmeninė bendruomenė“.

Kviečiame kūrybingus bibliotekos lankytojus pasinaudoti galimybe ir susimodeliuoti unikalų asmeninius poreikius atitinkantį daiktą arba detalę iš plastiko, nuskenuoti ir atsispausdinti senas nuotraukas, išmėginti grafinę planšetę bei kitas Igno Šeiniaus viešojoje bibliotekoje teikiamas paslaugas.

Vyresn. bibliotekininkė Aistė Palinauskienė