Duomenų bazė – lobynų skrynia

Duomenų bazė – organizuotas, sistemingai sutvarkytas duomenų rinkinys, kuriuo galima individualiai naudotis elektroniniu būdu.

Kaip taisyklė, šių dienų pasaulyje dažnai duomenys yra kaupiami, saugomi bei apdorojami kompiuteriuose, todėl viena iš Širvintų Igno Šeiniaus viešosios bibliotekos siūlomų paslaugų yra duomenų bazių informacijos prieinamumas.

Kai kuriomis prenumeruojamomis duomenų bazėmis galima naudotis tik iš bibliotekos kompiuterių, o kai kuriomis – ir iš namų.

Biblioteka Jums siūlo BNS, Infolex, EBSCO Publishing, NAXOS Music Library internetines bazes, o nuo gegužės vidurio prie jau prenumeruojamų duomenų bazių prisidės dar dvi – 15min MAX prenumerata bei Delfi Plius.

Viena iš populiariausių duomenų bazių mūsų bibliotekoje yra EBSCO Publishing –mokslinių straipsnių duomenų bazių paketas socialinių, humanitarinių, medicinos, technikos mokslo sričių tema anglų ir kitomis kalbomis.

INFOLEX duomenų bazė puikiai pasitarnaus studentams –  būsimiems teisininkams, nes tai teisinės informacijos paieškos sistema, kurioje pateikiami Lietuvos Respublikos teisės aktai ir teismų praktika. Šioje bazėje galima atlikti Lietuvos Respublikos valstybinių institucijų norminių teisės aktų su visais pakeitimais ir kitų dokumentų paiešką, susipažinti su Lietuvos teismų praktika. Prie šios duomenų bazės  prieiga galima tik iš bibliotekos kompiuterių.

Na, o NAXOS Music Library, tai atgaiva po dienos darbų, nes ši duomenų bazė yra pasižyminti klasikinės ir pasaulio muzikos gausa, kurią sudaro džiazo, roko ir kitų muzikos žanrų kūriniai, žinomų pasaulio garso įrašų studijų muzikos įrašai. Čia taip pat rasite informaciją apie muzikos mokslą, žanrų istoriją, atlikėjų ir kompozitorių biografijas.

Vis didesnio bibliotekų skaitytojų susidomėjimo sulaukia  BNS – didžiausia Baltijos šalių naujienų agentūra, teikianti svarbiausias politikos, verslo, kultūros ir kitų sričių naujienas iš Lietuvos bei viso pasaulio.

Džiaugiamės, kad savo bibliotekos lankytojams jau prie turimų duomenų bazių greitai galėsime pasiūlyti ir dar dvi naujas – 15min MAX bei Delfi Plius, kurios, tikimės, visiems bus naudingos.

Nepraleiskite progos ir užsukite, išmėginkite, pasinaudokite teikiamais prenumeruojamų bazių lobynais.

Vyresn. bibliotekininkė Aistė Palinauskienė