Užsiėmimas „Apie ką kalba knygos ir lėlės“

Ignė Zarambaitė – rašytoja, menininkė, edukatorė. Į literatūrą Ignė Zarambaitė įžengė 2015 m., kai antrajame Nacionaliniame vaikų literatūros konkurse su pasaka „Emilio laiškas“ laimėjo geriausio metų debiuto nominaciją. (2015 22020; 2 dalis Slapta laiškų rašymo agentūra 2021). 2016 m. pasirodė „Skudurinukė“, 2017 m. – „Elzė ir senojo dvaro paslaptis“, 2019 m. išleista knyga „Stebuklingi senelio batai“ tapo „Metų knygos rinkimai“ nugalėtoja literatūros vaikams kategorijoje.

2021 m. rašytoja apdovanota Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos Vaikų literatūros premija už šviesią, bendražmogiškas vertybes puoselėjančią ir prasmingą kūrybą vaikams bei paaugliams. Knyga “Juodavandeniai“ (2021) pelnė Metų knygos titulą paauglių kategorijoje. Knyga „Juodavandeniai“ taip pat įtraukta į tarptautinį reikšmingiausių pasaulio knygų vaikams ir paaugliams katalogą Baltieji varnai (The White Ravens 2020). Skaitytojus jau pasiekė knygos „Simas ir jo kalavijas“ (2021), „Pašto pelyčių nuotykiai Šiaurėje“ (2021) „Debesėlis“ (2022).
Menininkė, pristatydama savo knygas, veda edukacinius kūrybinius užsiėmimus, kuria įspūdingas lėles, knygų skulptūras, dekoracijas. Jos kūrybai būdinga įtaigi atmosfera ir stebuklo kasdienybėje poetika.

Literatūrinis – edukacinis užsiėmimas ‚Apie ką kalba knygos ir lėlės“ buvo įvairiaspalvis. Autorė pasakojo apie save: ką ji mėgsta veikti, kaip gimsta idėjos vienai ar kitai knygai atsirasti. Pasakodama apie balandį, kuris tiesiog pasiprašė prieglobsčio, sakė tiesiog negalėjusi šios istorijos paleisti ir parašė knygą „Debesėlis“. Ignė intrigavo vaikus aptardama knygą „Paslaptingi senelio batai“. Daugelis vaikų jau skaitė šią nepaprastą istoriją, todėl jiems buvo įdomu diskutuoti su rašytoja. Susitikimo metu vaikų žvilgsnį traukė Ignės Zarambaitės rankomis pagaminta lėlė – autorės knygos veikėjas – Enrikas. Improvizuotame konkurse nugalėtojui buvo įteikta autorės knyga. Edukacinėje renginio dalyje kiekvienas dalyvis kūrė savo tekstilinį – kartoninį personažą. Jo kūnelį, galvą, padedant rašytojai, vaikai meistravo renginio metu. Bet namuose teks pagalvoti ir pabaigti svarbiausia: veido išraišką ir nuotaiką .Rašytoja atsisveikindama dalijo autografus, palikdama nuoširdžius palinkėjimus.

Renginyje dalyvavo Širvintų pradinė mokyklos 3d (mokytoja Zita Vilkelienė) ir 3e (mokytoja Virginija Lisauskienė) mokiniai.

Renginys organizuotas, vykdant projektą „Kūrybiniai užsiėmimai: susidomėjimas gimsta dalyvaujant“, kurį finansuoja Kultūros taryba ir Širvintų rajono savivaldybė.

Vyresn. bibliotekininkė Lolita Pliukštienė