Smagus kūrybinis užsiėmimas

Širvintų I. Šeiniaus viešojoje bibliotekoje vyko smagus kūrybinis užsiėmimas su paveikslėlių knygos „Bambukas yra lėėėtas“ autoriais Benu Bėrantu ir Vilija Kvieskaite. Benas Bėrantas yra vienintelis Lietuvoje vaikų literatūros agentas, aktyviai dalyvaujantis tarptautinėse knygų mugėse. Jis save vadina rašančiu žmogumi, bet ne rašytoju. Vilija Kvieskaitė – grafikos dizainerė, knygų iliustratorė, iliustravusi 10 knygų vaikams. Autorių duetas kartu išleido knygas „Riešutortas“, „Baubaimė“. Pirmos dvi knygos išverstos į dešimt užsienio kalbų. ‚Baubaimė“ įtraukta į prestižinį tarptautinį katalogą „Baltieji varnai“. Knyga „Ponas Kampas“, kurią iliustravo Tania Rex, nominuota tarp geriausių paveikslėlių knygų IBBY Metų knygos rinkimuose, Šanchajaus knygų mugės organizuojamame tarptautiniame „Golden Pinwheel“ jaunųjų iliustruotojų konkurse atrinkta tarp 50 finalistų iš 1999 dalyvių bei „iJungle 2019“ konkurse apdovanota specialiu diplomu.

Trečiosios autorių knygos „Bambukas yra lėėėtas“ herojus Bambukas – atlapaširdis meškiukas, džiunglių miestelėnų lenktynėse visada liekantis paskutinis, pergyvena dėl savo lėtumo. Bet kaip tik tas lėtumas padeda išgelbėti draugus. Tad argi ne svarbiau būti savimi, priimti save tokį, koks esi. Nes kiekviena savybė gali turėti kitą pusę, lėtumas gali reikšti kantrumą ir dėmesingumą. Autoriai klausė vaikų, ką jie daro lėtai, ar tai jiems trukdo, suteikia nepatogumų. Garsiai skaitydami knygą, teiravosi vaikų, ar jiems nenutinka ko nors panašaus. Norint sužinoti, kaip sekėsi Bambukui atrasti save greitame pasauly, teks knygą perskaityti patiems iki pabaigos. Kūrybiškiausia renginio dalis buvo džiunglių gyventojo kūrimas. Pasitelkiant vaizduotę, tėvelių pagalbą, iš tokio paties pagrindo, Vilijai ir Benui padedant, buvo sukurti labai skirtingi kačiukai, šuniukai, tigriukai, vienaragiai ir kiti įvairiausi herojai. Iškilmingiausias momentas – tamsoje gyvūnėliai tapo mažučiais žibintais. Susitikimas baigėsi skambant ukulėlių garsams. Improvizuota dainelė, ką Bambukas gali daryti? Labai daug ką, nesvarbu ar lėtai, ar greitai. Autoriai džiaugėsi, kad tiek daug vaikųčių su tėveliais apsilankė renginyje. Jie išsakė lūkesčius, kad jų knygos bus skaitomos su pasimėgavimu, atras savo skaitytojus, sujaudins, sukels šypsenas, kels klausimus.

Renginys organizuotas, įgyvendinant projektą „Kūrybiniai užsiėmimai: susidomėjimas gimsta dalyvaujant“, kurį finansuoja Lietuvos kultūros taryba, Širvintų rajono savivaldybė.