Literatūrinė – muzikinė kompozicija „Geriu žalią tylą“, skirta Pauliaus Širvio asmenybei ir kūrybai

Balandžio 26 d. Širvintų rajono savivaldybės socialinių paslaugų centre vyko literatūrinė – muzikinė kompozicija, skirta žymaus lietuvių poeto Pauliaus Širvio asmenybei ir kūrybai. Programos atlikėjai – aktorė ir idėjos autorė Kristina Kazakevičiūtė ir Karolis Kaminskas.

Literatūrinėje – muzikinėje kompozicijoje buvo perteikta Rimanto Šavelio knyga „Geriu žalią tylą“ – tai prisiminimai apie savotiška legenda tapusį Paulių Širvį. Nors abu kūrėjus skyrė dviejų dešimtmečių amžiaus tarpsnis, Rimantas Šavelis profesionaliai braukia užmaršties dulkes nuo įvairiaspalvės Paulio Širvio biografijos. Knygos ištraukas skaitė aktorė Kristina Kazakevičiūtė.

Eilėraščiai, virtę dainomis, priminė patį balsingąjį poetą, dainuojantį su kaimo vyrais, ir puikai įsiliejo į šiluma persmelktą kompoziciją. Tarsi iškilo ir pats poetas, staigiu „širvišku“ mostu, ranka braukiantis per aukštą kaktą ir vešlius plaukus. P.Širvio kūryba vadinama literatūros grynuoliu. Jo kraštietis, geras poeto draugas rašytojas Rimantas Šavelis prisiminimų knygoje „Geriu žalią tylą“ rašė: „P.Širvys buvo vienas, ignoruojamas dėl gyvenimo būdo. Tarsi pripažintas ir kartu –  nuošaly… Jis pats yra pasakęs: „Aš taip laukiu pravėręs duris, kad užeitų vagis bet kuris…““ Žymus, jautrus lietuvių poetas Paulius Širvys Lietuvai paliko labai daug… Tyrų, meilės, vilties, nusivylimo, kartėlio, liūdesio persmelktų eilėraščių. Pauliaus Širvio širdis buvo plati, išsiilgusi artumo ir meilės. Iš jo kūrybos ir gimsta tokios gražios ir lyriškos kompozicijos, kurios pavergia kiekvieną. O kitaip ir negali būti. Taip nutiko ir šį kartą… Poeto kūryba palietė ir įsiliejo į kiekvieno klausiusio širdį.

Kompozicijos metu išgirdome 12 eilėraščių pagal R. Šavelio knygą „Geriu žalią tylą“. Poetinius P. Širvio tekstus dainoms pritaikė balsingasis Karolis Kaminskas.

Renginiui baigiantis sveikinimo žodį sakė ir Savivaldybės atminimo dovanas svečiams įteikė  viešosios Igno Šeiniaus bibliotekos skaitytojų aptarnavimo ir vaikų literatūros skyriaus vedėja Almutė Kanapienienė.

Literatūrinė – muzikinė kompozicija vyko minint Nacionalinę Lietuvos bibliotekų savaitę. Renginys vyko bibliotekai vykdant projektą „Menas – tobuliausia žmonių bendravimo kalba“, kurį finansuoja Lietuvos Kultūros taryba ir Širvintų rajono savivaldybė. Projekto partneris – Širvintų rajono neįgaliųjų draugija ir Širvintų rajono savivaldybės socialinių paslaugų centras.

 

Bibliotekininkė Ugnė Trumpickaitė